BBTK > Mijn Rechten > E-commerce: Nacht- en zondagsarbeid in de e-commerce

23-2-2018 9:58 Afdrukken

Nacht- en zondagsarbeid
in de e-commerce

 
Nachtwerk (tussen 20 en 6 uur) is in principe verboden. ‘In principe’… want nachtwerk is al lang geen uitzondering meer in België. In de logistiek kan het “voor het uitvoeren van alle logistieke en ondersteunende diensten met betrekking tot e-commerce”. Nachtwerk in de handel is ook al een hele tijd mogelijk op voorwaarde dat de vertegenwoordigers van alle vakbonden in het bedrijf hun akkoord geven. Deze akkoorden worden al jarenlang ondertekend, in verschillende sectoren.

 

De regering versoepelde recent echter de procedure die werkgevers moeten volgen om zo’n regeling tot nachtarbeid in te voeren in hun onderneming. Daarvoor zal voortaan het akkoord van 1 vakbond volstaan. Vroeger was het akkoord van alle vakbonden nodig. Bovendien gaat het niet alleen om nachtarbeid maar ook over zondagsarbeid.

 

Toelating

In principe is nachtarbeid, dit is alle arbeid verricht tussen 20u en 6u 's ochtends, verboden. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waaronder nachtarbeid wordt toegelaten (bv. toelating voor het verrichten van bepaalde activiteiten of omwille van bepaalde economische doeleinden zoals arbeid in ploegen)

 

Share/Bookmark