BBTK > Mijn Rechten > Sociale media op de werkvloer (en daarbuiten) - 2

15-11-2017 14:03 Afdrukken

Sociale media op de werkvloer (en daarbuiten) - 2

 

Mag je werkgever je e-mails controleren?

Hier is hetzelfde principe van toepassing als op het gebruik van internet. Je werkgever zal daarvoor eerst en vooral ernstige aanwijzingen van ongeoorloofd gedrag moeten hebben. Wil hij je professionele mails controleren, dan kan hij dat maar hij zal strenge voorwaarden moeten toepassen. Deze voorwaarden zijn dezelfde als we hierboven uitlegden bij het internetgebruik (finaliteit, proportionaliteit en transparantie).


En wat met het beantwoorden van privé-mails tijdens je uren? Dat hangt ook weer van de afspraken af die op je bedrijf zijn gemaakt. In ieder geval heb je als werknemer op de werkplaats een zekere mate van privacy-beleving. Deze vrijheid mag echter de uitvoering van de job niet in gevaar brengen of nadeel berokkenen.


Mag je  in je vrije tijd uitspraken doen over mijn werkgever op sociale media?

Hier geldt in principe het recht op de vrijheid van meningsuiting. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het hangt er van af hoe publiek de opmerkingen zijn, of ze beledigend of agressief zijn (racisme is altijd verboden), wat je functie binnen het bedrijf is, of ze ingaan tegen de deontologische code van je bedrijf enz. Zo mag je nooit vertrouwelijke informatie bekend maken (bv. financiële data) of informatie die de reputatie van het bedrijf kan schaden (bv. concurrentiepositie in gevaar brengen).


Nog enkele tips

• Besef dat alles wat je online zet, openbaar is of het kan worden;
• Controleer steeds de privacy-instellingen van je profiel;
• Denk goed na over wie je toevoegt als connectie of vriend. Je hoeft een vriendschapsverzoek van een collega of leidinggevende niet te aanvaarden. Op Facebook kan je ook kiezen met wie je een status-update (niet) deelt;
• Post niets wanneer je boos of gefrustreerd bent en bedenk steeds of je dit ook in het openbaar zou zeggen;
• Twijfel je? Zet het dan niet online.

Heb je specifieke vragen? Contacteer dan je lokale afdeling!

Share/Bookmark