Ensemble on est plus forts
FR

BBTK > Mijn Rechten > Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (Brugpensioen)

19-1-2015 16:19 Afdrukken

Wat verandert er aan het brugpensioen?


De regering voerde heel wat wijzigingen door aan het stelsel van het brugpensioen. Dat stelsel zal voortaan trouwens “stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag” genoemd worden.
We zetten op een rij wat er voor jou zal veranderen.

 

Meer weten? Bekijk onze Memo brugpensioen, die nog dieper op het thema brugpensioen ingaat! Deze brochure is toegankelijk voor onze leden via MyBBTK.

 

Wat wijzigt er voor de algemene stelsels van brugpensioen?

De minimumleeftijd om met brugpensioen te gaan werd door de regering verhoogd naar 60 jaar. En ook de beroepsloopbaan wordt opgetrokken. Deze zal voortaan 40 jaar moeten bedragen (35 jaar voor de vrouwen, vanaf 2015 ook 40 jaar). Dit geldt niet meteen voor iedereen maar is enkel zo voor de nieuwe CAO’s vanaf 1 januari 2012.

Opgelet dus! Brugpensioen vanaf 58 jaar op basis van een lopende of hernieuwde CAO (ononderbroken verlenging van bestaande CAO) blijft wel mogelijk tot eind 2014. Sectoren of ondernemingen die deze mogelijkheid dus voorzagen vóór 1 januari 2012 en waarvan de CAO's verlengd worden tot eind 2014, moet slechts vanaf 2015 rekening houden met de verhoogde leeftijd (60 jaar) en beroepsloopbaan (40 jaar).

Bovendien, wanneer je in 2014 op brugpensioen vanaf 58 jaar kan en je beslist dit uit te stellen of als je opzegperiode wordt verlengd tot later omwille van bv ziekte, zal je recht op brugpensioen worden “vastgeklikt”. Dit wil zeggen dat je later toch nog zal kunnen vertrekken met brugpensioen aan dezelfde voorwaarden. 

Wie er een 40-jarige loopbaan op heeft zitten, behoudt ook zijn recht op brugpensioen ongeacht zijn leeftijd. Brugpensioen is in dit geval mogelijk op 56, 57, 58 of 59 jaar en dit zeker al tot eind 2015.

En voor zware beroepen zal brugpensioen in de toekomst verder definitief mogelijk blijven vanaf 58 jaar na 35 loopbaanjaren. Met zware beroepen worden de werknemers bedoeld die in wisselende ploegen of onderbroken diensten werken of die nachtarbeid verrichten.

 

Kan een werknemer nog op brugpensioen op de leeftijd van 56 jaar?

Ja, dat kan. Brugpensioen blijft in 2012-2013 nog mogelijk op 56 jaar mits een beroepsverleden van 33 jaar voor de werknemer die minstens 20 jaar gewerkt heeft in een stelsel met nachtarbeid, alsook voor de arbeidsongeschikte werknemer in de bouwsector.

 

En wat zullen de gevolgen zijn voor de berekening van je pensioen?

Onder druk van de vakbonden zal heel de periode van brugpensioen worden meegeteld als je o.a. een zwaar beroep uitoefent, nachtwerk deed, in geval van medische problemen of nog voor degenen die een lange loopbaan van 40 jaar erop hebben zitten. Voor de andere stelsels (brugpensioen 58 jaar tot 2014 en Canada Dry) zal er een volledige gelijkstelling zijn vanaf 59 jaar.

  

Meer weten? Bekijk onze Memo brugpensioen, die nog dieper op het thema brugpensioen ingaat!