BBTK > Mijn Rechten > Elektronische maaltijdcheques

29-9-2017 17:49 Afdrukken

Elektronische maaltijdcheques: welke veranderingen?

 
Sinds oktober 2015 werden de papieren maaltijdcheques vervangen door elektronische maaltijdcheques. Wij geven hierna een overzicht over de geldende regels hieromtrent.

 

 

Hoe werkt het systeem van de elektronische maaltijdcheques in de praktijk?

Elke werknemer ontvangt gratis een zogenaamde ‘drager’ (een soort van bankkaart, al dan niet met een pincode naargelang van het uitgiftebedrijf). De aankopen in de winkels kunnen met deze drager worden betaald. Het aantal handelaars dat de elektronische maaltijdcheques aanvaardt zal in de nabije toekomst gevoelig toenemen.

Per werknemer wordt een maaltijdchequerekening opgemaakt bij het uitgiftebedrijf. De cheques hebben een beperkte geldigheidsduur. Het systeem voorziet dat de cheques die bijna vervallen het eerst gebruikt worden. Een week vóór de vervaldatum van de overblijvende maaltijdcheques wordt de werknemer ingelicht dat deze cheques bijna vervallen.

Het is niet nodig om het volledige bedrag van de maaltijdcheques te gebruiken. Na een betaling wordt de maaltijdchequerekening van de werknemer met het betaalde bedrag verminderd. Elke werknemer kan op elk moment op internet zijn saldo van maaltijdcheques controleren. Voor werknemers die geen computer of internetverbinding hebben moeten de uitgiftebedrijven de mogelijkheid voorzien om via een gratis 0800-nummer het overblijvende saldo te kunnen raadplegen. De overgang naar de elektronische maaltijdcheques zal voor de werknemers geen bijkomende kosten opleveren.

 

Wat als ik mijn elektronische maaltijdchequedrager verlies?

In geval van verlies of diefstal kan de drager gratis worden geblokkeerd. De werknemer krijgt dan binnen de 10 dagen een nieuwe drager uitgereikt en de geldigheid van de elektronische maaltijdcheques wordt met 10 dagen verlengd. De kostprijs van de nieuwe drager bedraagt maximaal de waarde van één maaltijdcheque. Het saldo van de elektronische maaltijdcheques op het ogenblik van de melding van diefstal of verlies blijft behouden.

Share/Bookmark