BBTK

14-5-2019 17:25 Afdrukken

#DeactivateAirbnb op 15 mei

15 mei is het opnieuw Nahkba, jaarlijkse herinnering aan de Palestijnse exodus tengevolge van de oprichting van de Israëlische staat. Dat dit nog steeds gevolgen heeft voor de Palestijnen die overblijven, spreekt voor zich.

De nederzettingen, met de muur, de controleposten en de militaire zones die verboden zijn om te betreden, leiden tot een fragmentatie van het grondgebied dat elke mogelijkheid tot ontwikkeling verbiedt. Als gevolg hiervan bereikt het werkloosheidspercentage een recordaantal en worden Palestijnse werknemers gedwongen tot slechte werkomstandigheden in Israël of de nederzettingen. Ze zouden met 140.000 zijn om verder te werken dan de groene lijn, legaal en dan vaak het slachtoffer van corruptie (verplicht om "hun werkvergunning te kopen") of zonder een vergunning en vervolgens verstoken van enige bescherming. Ze worden allemaal voortdurend gepest bij de checkpoints op weg naar hun werk, gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en onderworpen aan willekeurigheid van het management.

Het Palestine Institute for Public Diplomacy organiseert een oproep aan Air Bnb-gebruikers om hun account te sluiten vanaf komende woensdag 15/05 (startdatum) om te protesteren tegen het aanbieden van woningen in Israëlische nederzettingen. Het Instituut vroeg de CNCD (11.11.11) om zich bij de oproep voor België aan te sluiten.

Zoals de organisatie het zelf formuleert:

Nadat Airbnb had aangekondigd dat ze vakantieverblijven in illegale Israëlische nederzettingen zouden verbieden van hun platform, deed Airbnb net het omgekeerde en zal ze het huren van woningen blijven toestaan op de ruïnes van Palestijnse levens en land.

Dit is het Palestijnse land waar Palestijnen niet mogen binnenkomen, maar Airbnb heeft besloten dat het goed is om iedereen te helpen naar dit gestolen land te gaan voor hun vakantie.”

Daarom de mondiale oproep om airbnb-accounts te deactiveren.

Meer info (bestaat niet in het NL)

Share/Bookmark