BBTK

25-6-2014 18:25 Afdrukken

Persbericht – 25/06/2014

Delhaize: buitengewone ondernemingsraad 25/06


Volgens directie: aan werknemers om kosten herstructurering te dragen!

 

Op 25 juni vond de 3e bijzondere ondernemingsraad bij Delhaize plaats. De vakbondsorganisaties verwachtten er antwoorden op de talrijke vragen die ze de week voordien indienden. De directie bevestigde er de wil om het plan uit te voeren door onder meer werknemers te ontslaan en de eerder aangekondigde winkels te sluiten.

De directie wil ook opnieuw ‘vertrouwen’ tot stand brengen. Daarmee heeft ze mooi praten, want voor de werknemersorganisaties is vertrouwen iets dat moet kunnen groeien. En het minste dat je kan zeggen is dat daarvoor bij Delhaize voorlopig geen vruchtbare bodem bestaat.


De directie ontvouwde op de bijzondere ondernemingsraad in iets meer detail de plannen die ze willen uitvoeren. Opnieuw de meest geliefde supermarkt van de Belgen worden, met een sterke aandacht voor de prijzen en de historische sterkte van de keten: de kwaliteit. Hoe deze doelen bereiken? Besparingen doorvoeren en zich daarmee richten op een nieuwe prijsverlaging. En dat door te snoeien in de personeelskosten, functies in de winkels te schrappen en de loonvoorwaarden te verminderen. Kortom: de werknemers betalen de rekening terwijl de aandeelhouders comfortabel hun rente kunnen blijven opstrijken.


De commerciële visie die Delhaize voorstelt is niet realistisch. Met minder personeel krijg je geen betere dienstverlening in de winkels, helemaal niet gezien de directie terug wil keren naar ‘kwaliteit en versheid’ als basismodel, vertaald in hun nieuwe slogan ‘goed kopen, goed eten’. Zonder een realistisch en uitgebalanceerd commercieel plan zal hun marktaandeel blijven afkalven.


De directie heeft schriftelijk geantwoord op enkele van de vragen die de vakbondsorganisaties gesteld hebben. Die zullen we in de loop van de komende weken bestuderen. Tal van vragen blijven tot op heden zonder antwoord.


In de komende dagen zullen personeelsvergaderingen doorgaan. Het personeel blijft gemobiliseerd en zal niet twijfelen om te protesteren als het nodig blijkt. En dat kan ook tijdens de vakantie!


Perscontacten


• Jan De Weghe, Federaal Secretaris Handel BBTK +32 475 57 64 48
• Veerle Verleyen, Secretaris Handel LBC-NVK +32 475 58 04 52
• Florent Vandensteen,  Secretaris ABVV Horval +32 475 356 305
• Myriam Delmée, Ondervoorzitter BBTK (FR) +32 474 74 44 04
• Delphine Latawiec, Nationaal Secretaris Handel CNE (FR) +32 485 35 59 30

Share/Bookmark