BBTK

1-7-2019 17:29 Afdrukken

Congres van EPSU vastberaden te vechten voor een eerlijke toekomst voor iedereen

Van 4 tot 7 juni kwamen zo’n 600 participanten voor het 10de congres van EPSU samen in Dublin. EPSU is de Europese vakbondskoepel voor de publieke dienstverlening. Delegaties van over heel het continent, waaronder een kleine delegatie van de BBTK onder leiding van Federaal Secretaris Jan-Piet Bauwens, deelden hun ervaringen over de strijd voor betere loons-en arbeidsvoorwaarden.

Op een achtergrond van een decennium aan besparingen en structurele hervormingen, besloot het congres resoluut: publieke dienstverlening is meer dan nodig in de strijd tegen sociale ongelijkheid en kan maar verbeteren indien werknemers een eerlijke deal en hoogwaardige banen krijgen. En dat vereist sterkere vakbonden en een versterkte samenwerking van die vakbonden over de landsgrenzen heen.

 

Het congres nam verder resoluties aan voor eerlijke belastingen en tegen de fiscale dumping van multinationals, voor gendergelijkheid en solidariteit ten opzichte van mensen op de vlucht en migranten, tegen klimaatverandering en voor een ‘just transition’, tegen verregaande privatiseringen en vermarkting van de social profit en voor kwaliteitsvolle sociale dienstverlening. Allemaal uitdagingen die meer organizing vragen.

De commercialisering en vermarkting in de gezondheidszorg kwam uitvoerig aan bod. Patiënten en werknemers betalen immers de winsthonger van de grote multinationals die in deze sector actief zijn. De creatie van een Europese ondernemingsraad binnen Korian, onder implus van EPSU, wordt dan ook beschouwd als een keerpunt in het Europees sociaal overleg in de sector.

Tenslotte werd de voorzittersfakkel overgedragen aan Mette Nord. Ze begon haar carrière als  verpleegkundige en afgevaardigde, in een verzorgingstehuis en werd later ondervoorzitter van haar vakbond Fagforbundet. De BBTK wenst de nieuwe bestuursploeg van EPSU alle succes toe.

Share/Bookmark