BBTK > Nieuws > 19de statutair congres van de BBTK: “De hartslag van de toekomst”: een nieuw team waar pariteit een feit is!

11-12-2019 12:59 Afdrukken

19de statutair congres van de BBTK: “De hartslag van de toekomst”: een nieuw team waar pariteit een feit is!

 

Op donderdag 21 en vrijdag 22 november vond het 19de statutair congres van de BBTK plaats. Bijna 700 militanten debatteerden over het werk dat we de afgelopen vier jaar gerealiseerd hebben en over de toekomstperspectieven in een uiterst moeilijke sociopolitieke context. Tijdens dit congres werd er bovendien een nieuw Federaal Secretariaat verkozen. Erwin De Deyn, die 13 jaar lang Voorzitter was, gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Myriam Delmée, de eerste vrouw die deze functie opneemt. Met Jan-Piet Bauwens werd ook een nieuwe Ondervoorzitter verkozen. Binnen het Federaal Secretariaat is met vijf vrouwen en vijf mannen de pariteit nu een feit.
 

De hartslag van de toekomst... voor een betere toekomst voor iedereen!

De afgelopen periode heeft de rechtse en intussen overduidelijke minderheidsregering de rechten van werknemers en sociale uitkeringsgerechtigden zo veel mogelijk uitgehold. Het sociaal overleg stond op zijn beurt ook onder druk. De regering nam – samen met de werkgevers – zo veel mogelijk eigen initiatieven waarbij ze enerzijds misprijzend voorbijging aan het sociaal overleg en anderzijds beslissingen nam die fundamenteel in het nadeel zijn van de werknemers en de vakbonden. Syndicale vrijheden moesten op de schop, werden door rechtbanken soms ingeperkt en de vakorganisaties werden openlijk aangevallen. Wat mogen we van een volgende regering verwachten? Dit congres valt dan ook in een beslissende periode voor de volgende vijf jaar.

Bij het opstellen van dit persbericht is het nog niet zeker welk soort regering we tegenover ons zouden krijgen. Maar onze boodschap is in elk geval duidelijk: we eisen respect voor het sociaal overleg, de werknemers en uitkeringstrekkers hebben al te veel betaald. Er is nood aan een echt sociaal beleid, onder meer via een sterkere sociale zekerheid, een rechtvaardige fiscaliteit en de uitbouw van kwaliteitsvolle jobs. Bezuinigingen maken het enkel nóg zwaarder voor wie het al moeilijk heeft en werken de opkomst van populisme in de hand! Het is genoeg, wij willen een samenleving waar iedereen zijn plaats heeft!

Intern heeft de BBTK in de voorbije vier jaar onder meer een belangrijk akkoord met de Algemene Centrale gesloten in 2018. Door dit akkoord worden de werknemers van maar liefst 47 sectoren vandaag vertegenwoordigd door de BBTK of de AC, ongeacht hun statuut. Zo spelen wij onze rol in de vernieuwing van het sociaal overleg maar ook van de structuren en werking van het ABVV

Ook in de toekomst zullen wij die rol opnemen. Onze 425.000 leden en 15.000 militanten kunnen altijd op de BBTK rekenen om hun belangen te verdedigen en het menselijke opnieuw een centrale rol te geven in onze digitale en prestatiegerichte maatschappij en de werkwereld. Het thema van dit congres is niet voor niets: “De hartslag van de toekomst”.

 

Nieuwe top tien voor de BBTK: eerste vrouwelijke Voorzitter voor de BBTK

Dit congres was bovendien een congres van vernieuwing. De congresdeelnemers hebben niet alleen gedebatteerd en gestemd over de verschillende resoluties en moties maar ook een nieuw Federaal Secretariaat verkozen. Erwin De Deyn, de huidige Voorzitter, en Pia Desmet, Federaal Secretaris, hebben het Federaal Secretariaat verlaten en nemen hun welverdiend pensioen op.

Ondervoorzitter Myriam Delmée werd verkozen tot Voorzitter en is nu de eerste vrouwelijke voorzitter van een privécentrale binnen het ABVV. Zij wordt op haar plaats dan weer opgevolgd door Jan-Piet Bauwens als Ondervoorzitter.

Deze nieuwe ploeg kijkt er alvast naar uit om samen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Myriam Delmée: “De hartslag van de toekomst, dat is invloed uitoefenen overal waar dat nodig is: in de bedrijven, de sectoren, op nationaal en internationaal niveau. Invloed uitoefenen betekent ook respect afdwingen voor het sociaal overleg langs beide kanten van de tafel, en desnoods tot strijd overgaan als dat overleg faalt! We zien het als onze uitdaging om werk te maken van onder meer digitalisering, modernisering van de arbeidsmarkt, de klimaatstrijd, meer kwaliteitsvolle jobs en een betere sociale bescherming voor iedereen. Dames en heren politici, het sociaal overleg speel je met z’n tweeën, niet met z’n drieën.”

 

Het nieuwe Federaal Secretariaat

Myriam Delmée – Voorzitter – Handel
+32 474 74 44 04

Jan-Piet Bauwens – Ondervoorzitter – Social-Profit
+32 475 93 43 46

Nathalie Lionnet - Federaal Secretaris – Social-Profit
+32 478 38 70 22

Johan Van Eeghem – Federaal Secretaris – Social-Profit (Vlaams)
+32 478 55 69 02

Jan De Weghe – Federaal Secretaris – Handel
+32 475 57 64 48

Dorine Cordy – Federaal Secretaris - Financiën, Industrie en Diensten
+32 475 41 14 65

Jean-Pierre Boninsegna – Federaal Secretaris – Diensten
+32 475 71 96 68

Anita Van Hoof - Federaal Secretaris – Industrie en Diensten
+32 475 42 51 81

Stéphane Piron - Federaal Secretaris – Industrie
+32 474 78 64 37

Valérie Van Walleghem - Federaal Secretaris – Handel en financiën
+32 473 81 29 65

Share/Bookmark