BBTK > Nieuws > ABVV Social-Profit eist ernstig engagement van regering-Michel

1-6-2017 14:55 Afdrukken

Social Profit

ABVV Social-Profit eist ernstig engagement van regering-Michel

 
Op donderdag 1 juni voerde de Social-Profit (opnieuw) actie ten aanzien van de regering Michel. Het doel is om te komen tot een sociaal akkoord voor de 150.000 werknemers uit de federale sectoren van deze sector. Tot op heden bleef enig ernstig engagement van de regering uit.

 

De vakbonden worden door de regering namelijk doorverwezen naar onderhandelingswerkgroepen, zonder daar enig ernstig financieel engagement tegenover staat.

 

Ter herinnering: normaal sluiten vakbonden, werkgevers en regeringen elke 5 jaar sociale akkoorden in de Social-Profit. Voor Vlaanderen liep het laatste akkoord af in 2015. In de federale sectoren sloot men de laatste jaren enkel ‘mini-akkoorden’. We menen dat de honderdduizenden werknemers uit de Social-Profit nu opnieuw recht hebben op een uitzicht op sociale vooruitgang: meer jobs, zo het werk werkbaar maken en extra koopkracht.

 

Op 1 juni voerde de Social-Profit opnieuw actie in Brussel om een sociaal akkoord af te dwingen. De vakbondsvertegenwoordigers spraken er de eerste minister en de ministers van Werk en Volksgezondheid. Helaas bleek het een ontgoochelend gesprek te zijn: de politiek verantwoordelijken wilden geen enkele stap vooruit zetten behalve een weinig zeggende verklaring van ‘goede wil’.


Volgens de ministers is de enige enveloppe die op de tafel kan liggen er een van 15 miljoen euro, te verdelen over zowel de private als publieke sectoren. Als we dit verdelen per hoofd tewerkstelling komen we uit op €3 of €4 per maand per voltijds equivalent (VTE).


Een ridicuul bedrag, die gerust als een belediging opgevat mag worden voor de werknemers van de sector. Hun lonen zijn al bij de laagste, bovendien is de eis tot een loonsverhoging al jaren oud.


De enige kleine opening die zich aftekent (maar niets is zeker) is de nieuwe begrotingsoefening in juli. Dat is een kans om nieuwe budgettaire ruimte te creëren voor de jaren 2018-2019. Misschien. Het zou alvast een concreet voorbeeld zijn van de ‘goede wil’ waar ze tijdens de ontmoeting lippendienst aan bewezen. Het komt er nu op aan om reële middelen te koppelen om te kunnen komen tot een kwaliteitsvol sociaal akkoord.

Share/Bookmark