BBTK > Nieuws > Aardschok voor werknemers van Mestdagh

15-5-2018 11:19 Afdrukken

Aardschok voor werknemers van Mestdagh

 

In de sector van de grootdistributie lijken (onaangename) verrassingen wel dagelijkse kost. Na Carrefour, Brico en Delhaize raakt nu de groep Mestdagh (Carrefour Market) in woelige wateren. Tijdens een buitengewone OR op 07/05 kondigde de directie immers aan dat er een herstructureringsplan zal worden doorgevoerd. Er staan 450 banen op de tocht die tegen 31 mei 2019 definitief zouden kunnen verdwijnen.

 

Behalve de ontslagen wil de directie ook een nieuwe arbeidsorganisatie opzetten die uitgaat van een totale polyvalentie in de winkels (behalve voor de vaklui). Verder zou ook het betaald kwartiertje worden afgeschaft, zouden alle winkels op zondagmorgen opengaan en wordt gestreefd naar minder uitzendcontracten en lagere overheadkosten door de klanten een beperkter assortiment te bieden. 

 

Het personeel is gechoqueerd en reageert erg emotioneel. Eén baan op vijf zou kunnen verdwijnen en de directie sluit naakte ontslagen niet uit. Na de aankondiging hebben heel wat werknemers spontaan het werk neergelegd. Bij het ter perse gaan van dit artikel waren in zowat alle winkels van de keten in België stakingsacties aan de gang.

 

De werknemers uiten felle kritiek op dit grootschalige sociale plan dat in hun ogen niet in verhouding staat tot het minimalistische commerciële plan van de directie om de toekomst van de groep veilig te stellen (een commerciële herpositionering gericht op verse producten – onder meer beenhouwerij en traiteurdienst, focus op digitalisering en 20 miljoen aan investeringen).

 

De eerste fase van de wet-Renault werd opgestart en de informatie- en raadplegingsprocedure begint nu te lopen. De vakorganisaties zullen er alles aan doen om de sociale impact te beperken en de belangen van de werknemers te vrijwaren. 

Share/Bookmark