BBTK > Nieuws > Amazon : 20 jaar onzeker werk en lage lonen

15-7-2015 10:38 Afdrukken

Amazon:

20 jaar onzeker werk en lage lonen

 

Amazon, de grootste online verkoopsite ter wereld, viert vandaag zijn twintigste verjaardag en zet daarbij zijn commercieel succes in de kijker. Voor veel werknemers van Amazon is de werkelijkheid echter heel anders. Achter de enorme winsten verstopt zich namelijk een bedrijf dat voortdurend de fundamentele rechten van zijn personeel schendt. Heel wat werknemers roepen net als Ver.di, de Duitse vakbond voor de diensten, en UNI Global Union de klanten en burgers op om verjaardagwensen op te sturen naar Amazon uit protest tegen de slechte arbeidsvoorwaarden. Amazon noemt deze dag de ‘dag van de premies’, maar vandaag zou eerder uitgeroepen moeten worden tot de ‘dag van de schaamte’.

 

 

Stefanie Nutzenberger, nationaal bestuurslid van Ver.di, legt uit: “Amazon is een organisatie die bekend staat om zijn sterke anti-vakbondshouding. In Duitsland organiseren de werknemers zich met veel moed en vastberadenheid om hun rechten te laten gelden en een collectieve arbeidsovereenkomst op te eisen die hen een leefbaar minimumloon en degelijke arbeidsvoorwaarden garandeert. We roepen alle klanten en burgers vandaag op om hun solidariteit te betuigen met de werknemers van Amazon.”

 

De Algemeen Secretaris van UNI Global Union stelt: “Om het met de woorden van de ceo van Amazon, Jeff Bezos, te zeggen: je verwerft een goede reputatie door goed te doen wat moeilijk is. Voor mij heeft Amazon eerder de reputatie van goed te doen wat je net niet moet doen. Daarmee verwijs ik naar de slechte arbeidsvoorwaarden en matige lonen, weigeren dat de Duitse werknemers zich laten vertegenwoordigen door een vakbond en hen het recht ontnemen om collectief te onderhandelen. Mijn boodschap aan mijnheer Bezos is dan ook de volgende: uw bedrijf bestaat nu twintig jaar en dan zou je toch al beter moeten weten. Het is hoog tijd dat Amazon een nieuwe houding aanneemt die de rechten en de waardigheid van de werknemers erkent en respecteert”.

 

Amazon bestaat nu 20 jaar, een indrukwekkend palmares dat evenwel gebrandmerkt wordt door de schending van de vakbondsrechten en de rechten van de werknemers, precaire banen, het gebruik van agressieve controletechnieken, een permanente druk en dominante houding ten aanzien van de auteurs, uitgeverijen en online retailers. Amazon is ondertussen ook meester in het plegen van fiscale fraude, waardoor de maatschappij al jaren miljarden belastinginkomsten misloopt. 

 

De werknemers van Amazon in Duitsland gaan vandaag naar het werk met een T-shirt met de slogan “Ja aan een collectieve overeenkomst bij Amazon” en zullen een minuut lang het werk neerleggen. Zij eisen al sinds 2013 een cao en hebben al meermaals gestaakt, maar Amazon weigert stellig om te onderhandelen.

 

Klanten en burgers over de hele wereld kunnen hun solidariteit uitdrukken door eveneens een collectieve overeenkomst te eisen in Duitsland. Meer informatie vind je op de website www.amazon-verdi.de.

Share/Bookmark