BBTK > Nieuws > BBTK bestudeert mogelijkheid expertise voor Europese ondernemingsraden (EOR)

15-11-2017 10:58 Afdrukken

BBTK bestudeert mogelijkheid expertise voor Europese ondernemingsraden (EOR)


Een goed voorbereid man is er twee waard, luidt een aloud gezegde. Dat geldt ook voor de Europese BBTK-délégués. Daarom investeren wij sinds enkele jaren steevast in vorming en coaching van onze militanten. De Werkgroep EOR komt sinds januari 2016 semestrieel samen om de informatiedoorstorming tussen de EOR-leden te verbeteren. Hoe gaan we om met de syndicale verschillen in Europa? Hoe de communicatie tussen de landen verbeteren? En last but not least, welke hulplijnen bestaan er?

 


Eén van die reddingsboeien zijn de EOR-expertisebureaus, het centraal onderwerp van de bijeenkomst op vrijdag 10 november. In onze buurtlanden bestaat een ruim aanbod aan consultants en expertisebureaus die de (Europese) ondernemingsraden bijstaan. De BBTK liet zijn ervaren EOR-délégués kennis maken met enkele van die adviesgroepen: Syndex en Secafi uit Frankrijk en SBI Formaat uit Nederland. Het brede gala aan mogelijke expertises kwam aan bod.

Al te vaak zijn die consultants onbekend en dus onbemind. Het recht op externe experten is vaak voorzien in de oprichtingsakkoorden van de Europese ondernemingsraden. Het komt er op neer van die mogelijkheden gebruik te maken. In een aantal bedrijven beschikt de EOR zelfs over een eigen budget om consultants in te huren. En mogelijk kunnen de Franse collega’s ons helpen. De Franse ondernemingsraad beschikt, in het kader van het waarschuwings- en expertiserecht, over eigen middelen om economische expertises uit te voeren, een potentieel cruciaal wapen om de werknemersbelangen beter te dienen. 

Share/Bookmark