BBTK > Nieuws > BNP Paribas Fortis: We kiezen voor werkzekerheid

22-12-2011 12:00 Afdrukken

BNP Paribas Fortis

WE KIEZEN VOOR WERKZEKERHEID

 

We leven in een zeer bar economisch en financieel klimaat. Ontslagen bij bosjes; verplaatsen, afbouwen of sluiten van activiteiten; herstructureringen, delokaliseringen, ...

Binnen BNPParibas Fortis bestaat er een Industrieel Plan. Daarbinnen was de aankondiging eind 2010 voor ons klaar en duidelijk. Voor de directie moest er aan de kosten/inkomstenratio gesleuteld worden. Deze was, in vergelijking met de andere banken, veel te hoog.

Sleutelen aan het verlagen van kostenratio’s, daar bestaan geen wondermiddelen voor. De grootste kost is de personeelskost. Al te vlug wordt gegrepen naar de afbouw ervan. In dit dossier gaat het om 500-700 arbeidsplaatsen die verloren dreigen te gaan.

We waren vastbesloten om dit plan niet uit te voeren. Deze harde keuze kon voor ons onmogelijk een optie zijn !

Na maandenlang onderhandelen heeft BBTK/SETCa een stevig antwoord klaar voor de bedienden. Een werkzekerheidsgarantie tot 31.12.2016. En een clausule van niet-outsourcing.

Daarnaast hebben we gekozen voor het behoud van de nettokoopkracht van iedere individuele bediende.

De 3% maandloon wordt onmiddellijk gecompenseerd door de maandelijkse voorafbetaling van de dertiende maand.

De vaste basisbezoldiging blijft behouden voor de berekening van pensioen, ziekte-uitkering, groepsverzekering,….

Het loonmodel dat reeds in voege was van in 2007 wordt gewijzigd in het variabele deel. Targets worden aangepast aan de economische en financiële realiteit. Beschermingsconstructies worden omgezet in bedrijfsCAO’s.

Voor 2016 is een evaluatie gepland die inhoudt dat een terugkeer naar het Rewardmodel 2007 mogelijk is als er onvoorspelbare redenen zijn die niet standhouden en de bedienden zouden benadelen.

Daar bovenop wordt een cafetariaplan met individuele keuzes in een CAO gebetonneerd. Men kan intekenen op een Mobility-plan (openbaar vervoer en/of leasingwagen) en/of een aanvullend pensioenplan. Instappen is een vrije individuele keuze. Wie cash verkiest, kan dat zonder enig probleem.

Met het ondertekenen van deze CAO’s binnen “het Initiatief 2014” hebben wij een stevig syndicaal antwoord gevonden op een zeer moeilijk vraagstuk en hebben we in deze harde tijden gekozen voor de invulling van onze belangrijkste eisen : werkzekerheid tot 31.12.2016 en het behoud van het nettoinkomen van iedere bediende in de bank.

 

Share/Bookmark