BBTK > Nieuws > Besparen in ontwikkelingssamenwerking: de bodem is bereikt!

20-4-2017 14:17 Afdrukken

Besparen in ontwikkelingssamenwerking: de bodem is bereikt!


0,7% van het bruto binnenlands product besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Al sinds de jaren ’70 is de afspraak dat ontwikkelde landen naar dat magisch percentage toe zouden groeien. Ons land bereikte het bijna in 2010. De besparingen van minister De Croo zorgen er echter voor dat het cijfer verder af staat dan ooit, want we zitten nu op 0,4%. Slecht nieuws voor de ontwikkelingslanden, maar ook voor de werknemers in de NGO’s.


Het rommelt in de wereld. Klimaatopwarming, politieke instabiliteit… het zorgt voor onrust aan onze grenzen. Onrust die niet ter plekke blijft, maar ook via vluchtelingenstromen in onze streken terecht komt. Aan ontwikkelingssamenwerking doen is op zich een nobel streven, maar het kan ook erger voorkomen. De besparingen die deze regering nu doorduwt, dreigen in de toekomst dan ook dubbel en dik toch betaald te moeten worden.


Het is mooi dat deze regering nu geld op tafel legt om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te ledigen, maar de realiteit is dat de bevoegde minister de afgelopen jaren honderden miljoenen heeft weg gesnoeid uit het budget van ontwikkelingssamenwerking. De effecten in de ontwikkelingslanden zijn er, ver uit ons zicht, maar niet minder echt.
De gevolgen bij ons zijn er echter ook. Bij tal van NGO’s hebben de BBTK-vakbondsmensen de afgelopen jaren herstructureringen moeten doorvoeren. Net zoals dat het geval is voor alle werknemers die geconfronteerd worden met onverwacht gedwongen ontslag, zijn dat telkens kleine drama’s. Daar komt bovenop dat de werking van de ontwikkelingsorganisaties langzaam maar zeker in het gedrang komt.


Overigens: voor de overheid geldt hetzelfde. Door de voorkeur van de liberale minister voor het betrekken van privé-sponsoren wordt de overheidsinstelling die instaat voor de ontwikkelingshulp compleet uitgekleed. Een erg cynische, utilitaire, vorm van ontwikkelingssamenwerking neemt de bovenhand. Allemaal onder de norm van ‘modernisering’.
De vakbonden uit de sector trekken dan ook duidelijk aan de alarmbel. Het is nu aan ons om samen met de werknemers een duidelijk signaal te sturen aan de minister. Wordt vervolgd!

Share/Bookmark