BBTK > Nieuws > Brussels Airlines moet haar Belgische verankering behouden!

28-2-2018 14:30 Afdrukken

Brussels Airlines moet haar Belgische verankering behouden!

 

 
Het zijn woelige tijden voor Brussels Airlines. Begin februari werden er verschillende veranderingen binnen het managementteam bekendgemaakt. CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moesten opstappen. Er zou ook een nieuwe strategie aankomen. Na veel gespeculeer in de pers was ook de ongerustheid bij het Belgisch personeel groot. Voor de BBTK is het zonneklaar: Brussels Airlines moet haar Belgische entiteit behouden en uitbreiden. Wij vroegen federaal secretaris Anita Van Hoof om meer uitleg.

 

Wanneer we ‘nieuwe strategie’ horen, zijn we natuurlijk op onze hoede. Dat was dit keer niet anders. Na de aankondiging werd er gevreesd voor jobverlies (vooral op de centrale diensten waar 1.800 van de 3.400 werknemers werken) of delokalisatie. Meteen probeerden verschillende directieleden de gemoederen te sussen. Er zou geen sprake zijn van een sociaal plan, het personeel mocht op beide oren slapen en Brussels Airlines zou blijven bestaan als Belgisch juridisch bedrijf.

Hoe gerustgesteld zijn de vakorganisaties?

Anita Van Hoof: “Wij zijn niet gerustgesteld, wij blijven waakzaam. Lufthansa heeft 100 % van de aandelen van BA (Brussels Airlines) in handen. Er zitten nog wel Belgen in de Raad van Bestuur maar die hebben geen vetorecht. Welke garantie hebben we dan dat BA een Belgische entiteit blijft? Het eerste dat de Duitse leden van de Raad van Bestuur hebben gedaan is de Belgische CEO en CFO ontslaan. Het is geen geheim dat Gustin een groot voorstander en verdediger was van het Belgische model (n.v.d.r. een hybride model gebaseerd op de combinatie van korte- en lange afstandsvluchten). Ik ben dus niet gerustgesteld”.

 

Hoe was de relatie met Gustin en de vakbonden?

A.V.H.:“We hadden regelmatig discussies maar zijn deur stond altijd open. Het sociaal overleg verliep vlot en ook onze delegees konden bij hem terecht".

 

Hoe reageerde het personeel toen het nieuws bekend raakte?

A.V.H.:“Er was veel ongerustheid. Alles is begonnen met geruchten in de pers op 2 februari. Er werd toen gezegd dat Lufthansa de intentie had Gustin en De Raeymaeker te ontslaan tijdens de raad van bestuur in Frankfurt op maandag. Er werd gesproken van een sociaal plan, ontslagen … dat heeft veel onrust bij het personeel veroorzaakt. Het personeel is zeer geëngageerd en heeft grote inspanningen geleverd voor BA. In 2012 leverden ze loon in, in het kader van besparingen. Dat BA nu winstgevend is, hebben zij mede mogelijk gemaakt. Na de aanslagen van 22 maart 2016 hebben ze er bovendien alles aan gedaan om de vluchten te laten doorgaan. Het personeel is toen naar Frankfurt gegaan om te werken, want vanuit Brussel werd niet gevlogen. Ik zou het jammer vinden als daar nu geen rekening mee gehouden wordt".

 

Eén van de beslissingen is dat Brussels Airlines voor Eurowings (de lagekostenmaatschappij binnen de Lufthansa-groep) vluchten zal uitvoeren vanuit Düsseldorf. Is dit positief voor het Belgische personeel?

A.V.H.: “Nee helemaal niet. Ik heb dan ook meteen mijn bezorgdheden bekendgemaakt. Belgische piloten en cabinepersoneel mogen hiervoor solliciteren. Het gaat om zeer grote vliegtuigen dus ik kan wel begrijpen dat het aantrekkelijk is om die ervaring op te doen. Bovendien mag het Belgisch personeel na 4 jaar terugkomen als ze dat willen. Hun Belgisch arbeidscontract wordt opgeschort en ze krijgen een Duits contract. Maar wat zal er over 4 jaar nog overschieten van Brussels Airlines?”.

 

En wat zijn de voorwaarden van het Duitse contract?

A.V.H.:“Die zijn minder goed. Voor de piloten lijkt het alsof ze ongeveer hetzelfde krijgen maar ze staan wel zelf in voor hun sociale zekerheid en pensioen! Voor het cabinepersoneel gaat het om ongeveer € 1700 per maand plus enkele vergoedingen voor overnachtingen e.d.”.

“Düsseldorf is ook niet heel ver van België. Als je rekening houdt met de files in Brussel kan het zijn dat je sneller in Düsseldorf geraakt. Voor sommigen lijkt het dus aantrekkelijk maar de arbeidswaarden zijn wel degelijk minder goed”.

 

Op 12 maart zal Thorsten Dirks (CEO van Eurowings), afzakken naar Brussel om het commercieel plan voor te stellen. Wat verwachten jullie?

A.V.H.:“We weten natuurlijk niet wat het plan inhoudt. Maar als het de bedoeling is om BA te ontmantelen ten gunste van van Eurowings, dan zullen we actie moeten voeren. Dirks verweet Gustin ‘tijd verspeeld te hebben’ door vast te hangen aan het Belgische model maar tegelijk zegt hij dat hij geen goede werknemers wil kwijtspelen. Alles is dus mogelijk”.

“Er zou in Brussel ook een Center of Excellence komen voor de langeafstandsvluchten naar Afrika. BA heeft over de jaren namelijk veel knowhow opgebouwd. Lufthansa heeft dat veel minder, ze hebben BA dus nodig. We mogen ook niet vergeten dat de vluchten naar Afrika een belangrijke bron van inkomsten zijn. De Europese vluchten zijn belangrijk maar de concurrentie is veel scherper en de winstmarges dus kleiner”.

“Het is wel positief dat ze in Duitsland de gewoonte hebben om met vakbonden te werken. Ver.di (de Duitse pilotenvakbond) zit zelfs in de Raad van Bestuur van Lufthansa. We hebben dan ook een ontmoeting gepland op 15 maart. Dan zouden we al meer moeten weten over het commercieel plan”.

 

Er gaan toch veel stemmen op om Brussels Airlines als Belgische entiteit te behouden? Zo ondertekenden een aantal bekende Belgische ondernemers een petitie gericht aan de Raad van Bestuur. Ook zij zijn overtuigd. Helpt dat om gewicht in de schaal te leggen?

A.V.H.:“Op zich is alle hulp welkom, maar het is nu eigenlijk te laat. In 2008 zat BA in grote financiële problemen en niemand heeft willen investeren. Nu zeggen ze dat het Belgisch moet blijven … dat is 10 jaar te laat. Ze hadden toen moeten investeren! Daar hadden ze genoeg kapitaal voor. Als ze dat hadden gedaan, dan had BA niet op zoek moeten gaan naar een buitenlandse investeerder en zou het nog steeds Belgisch zijn. Lufthansa heeft toen 45 % van de aandelen gekocht. Dat BA vandaag nog steeds bestaat, is ook dankzij Lufthansa”.

 

Nog voor het nieuws dat CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker moesten vertrekken, waren er stiptheidsacties bij de piloten. Zij protesteerden tegen het gebrek aan vooruitgang in bepaalde dossiers zoals de pensioenen, het salarispakket, de werk-privébalans en maaltijden voor het personeel aan boord. Ondertussen zijn de acties opgeschort. Hoe staat het daar nu mee?

A.V.H.:“Op 16 februari hebben we een verzoening gehad. We hebben toen afgesproken dat er ten laatste tegen eind april een oplossing zou komen voor deze dossiers. De pensioenen zijn voor alle piloten van belang. Vroeger mochten ze op pensioen vanaf 55 jaar, dat is met de pensioenhervorming verhoogd naar 65, dus 67 jaar. Dat is 12 jaar erbij! Trouwens, een piloot mag niet meer vliegen vanaf 65 jaar. Wat moeten ze die 2 laatste jaren dan doen? Als ze door gezondheidsproblemen hun licentie verliezen, konden ze vroeger terugvallen op hun pensioen vanaf hun 55ste. Nu niet meer. Op die leeftijd is het niet evident om een andere job te zoeken”.

“Ze gaan ook minder pensioen hebben aangezien de bijzondere bijdrage is afgeschaft in 2012. Deze problemen hebben we willen aankaarten met de acties. Met succes, want de onderhandelingen zijn opnieuw gestart. Als er nu geen schot in de zaak komt, zullen we in april terug starten met acties. Maar dit heeft niets te maken met de CEO-wissel. Dit is al oud zeer".

 

Welke boodschap wil je zeker nog meegeven aan de lezer?

A.V.H.: “Dat het niet alleen om het personeel van BA gaat. 40 % van alle vluchten op Brussels Airport zijn van hen. Ze namen recent nog Thomas Cook over, dat wil zeggen meer vluchten en meer passagiers. Brussel is ten slotte wel de hoofdstad van Europa én zeer belangrijk voor het Europees vliegverkeer. Dat Brussels Airlines een Belgische entiteit blijft, is voor iedereen van belang!”.

 

Brussels Airlines: een overzicht
Brussels Airlines voert zowel korte vluchten uit (Europa) als langeafstandsvluchten (Afrika, Amerika en India) en maakt onder Eurowings deel uit van de Lufthansa groep. Lufthansa heeft 100 % van de aandelen in handen. Eurowings is een Duitse low-cost vliegtuigmaatschappij die vooral maar niet alleen korte vluchten doet.

Share/Bookmark