BBTK > Nieuws > Contactcenters: op naar duurzame en kwaliteitsvolle jobs!

30-10-2017 12:21 Afdrukken

Contactcenters

Op naar duurzame en kwaliteitsvolle jobs!

“Hallo, je spreekt met Julie. Hoe kan ik je helpen?”. Behalve de voornaam die kan verschillen, wordt deze standaardzin door bedienden van contactcenters de hele dag uitgesproken. Zij hebben een moeilijke job waarin de arbeidsvoorwaarden en de contracten steeds onzekerder worden. Steeds vaker maken de werkgevers gebruik (en misbruik) van uitzendarbeid om prestaties à la carte en lagere lonen te kunnen toepassen. Een rampzalige toestand die de arbeidsvoorwaarden onder druk zet. De vakbonden klagen deze praktijken aan. De bedienden van de contactcenters zijn geen tweederangswerknemers. Daarom zet de BBTK zich samen met de LBC-NVK en de ACLVB in om de zaken te verbeteren. In de week van 23 oktober hebben we een actieweek gehouden in de Belgische contactcenters. Het is nu eindelijk tijd voor kwaliteitsvolle banen!

Stress en interim à volonté

De werkomstandigheden in contactcenters zijn allesbehalve rozengeur en maneschijn. Het tempo ligt hoog, het management zet bedienden onder druk om maximaal te renderen, het contact met de klanten is soms erg onaangenaam, de uurroosters zijn onvoorspelbaar, ze zitten de hele dag op elkaar gepakt …

De contracten zijn vaak onzeker. De laatste cijfers spreken boekdelen: van de top-100 bedrijven die het grootste aantal uitzendkrachten tewerkstellen zijn het de contactcenters die op het hoogste podium staan. Deze bedrijven aarzelen niet om massaal uitzendkrachten in te schakelen, vaak via dagcontracten, waardoor ze over goedkope en hyperflexibele werknemers beschikken.

Er heerst immers een zware concurrentie onderling. Alleen het goedkoopste contactcenter sleept de grote contracten binnen. De werknemers betalen de prijs.

Voor betere werkomstandigheden en werkzekerheid

Wij vinden die ongelijke behandeling onrechtvaardig. Enerzijds omdat het gebruik van onzekere contracten de arbeidsvoorwaarden van de vaste werknemers onder druk zet. Anderzijds omdat het niet eerlijk is dat de uitzendkrachten niet dezelfde voordelen krijgen en vaak in een situatie van werkonzekerheid verkeren. Normaal gezien zijn dagcontracten en/of tijdelijke contracten enkel toegelaten in een beperkt aantal situaties en voor een korte duur.

Tijdens onze actieweek (maar ook daarna) willen we de bedienden bewust maken van het belang van syndicale vertegenwoordiging. Alleen op deze manier kunnen we de wantoestanden bestrijden én het verborgen gezicht van de contactcenters tonen.

Medewerkers van contactcenters aan het woord

Liam is 28 en werkt als uitzendkracht in het contactcenter van een webshop. “Ik had een job nodig en ben daarom een uitzendkantoor binnengelopen. Omdat ik 3 talen spreek boden ze me al snel een job in een contactcenter aan. Waarom niet? Ik help graag mensen en ben sociaal. Maar het is geen simpele job. De mensen die bellen zijn ontevreden en op dat ogenblik ben je het gezicht van het bedrijf. Dan moet je het vaak ontgelden. We zijn verplicht tot 80 oproepen per dag aan te nemen. Soms heb je amper de tijd om te drinken of eens naar het toilet te gaan. Op het einde van de dag bonkt mijn hoofd. Mijn manager heeft me gezegd dat ik binnenkort kans maak op een vast contract. Ik doe dus extra mijn best. Als uitzendkracht krijg ik geen taalpremies. Een vast contract zou financieel dus interessant zijn voor mij: ik neem telefoons aan in het Nederlands, Frans en Duits. Maar ik twijfel toch om te tekenen. Het personeelsverloop is hier groot. Uiteindelijk zou ik toch iets anders willen doen. Misschien iets met echte contacten of toch in ieder geval iets rustigers.”

Hetzelfde horen we bij Anne, zij is 35 jaar en heeft sinds kort een vast contract in een contactcenter. “Ik ben begonnen met een interimcontract. Het zou 6 maanden duren maar uiteindelijk heb ik pas na 1 jaar een contract gekregen van 6 maanden. Dat is nog tweemaal verlengd en sinds 3 maanden heb ik nu een vast contract. Ik heb al veel collega’s zien vertrekken maar ik zie het zelf niet zitten om iets anders te zoeken. Je moet zeker en vast stressbestendig zijn in deze job. We werken voor verschillende bedrijven dus we wisselen vaak van project. Je moet er elke keer weer inkomen. Terwijl je targets al van de eerste dag moeten gehaald worden. Ik heb niet het gevoel dat er in ons geïnvesteerd wordt. Dat is jammer want we werken allemaal hard.”

Share/Bookmark