BBTK > Nieuws > Conferentie UNI Kaderleden 2014: de uitdagingen van de arbeidswereld van morgen aangaan

25-3-2014 18:28 Afdrukken

 

Conferentie UNI Kaderleden '14:

uitdagingen van de arbeidswereld

van morgen aangaan

 

Meer dan 70 afgevaardigden uit 16 landen wereldwijd, waaronder ook militanten van de BBTK, hebben onlangs deelgenomen aan de Conferentie van UNI Kaderleden in Nyon (Zwitserland). Het centrale thema was: “De kaderleden in de toekomstige arbeidswereld”.

 

Op de agenda stonden de sociale, politieke en economische uitdagingen waarmee Europa te maken krijgt. Het ging dan ook over de middelen die de instellingen van de EU zouden moeten inzetten om het vertrouwen te herstellen. In deze context hebben de kaderleden een centrale rol te spelen aangezien ze volop bijdragen tot de productiviteit en het concurrentievermogen van Europa. Ze staan in de spits van de technologische en organisatorische evolutie van de bedrijven.

Deze vaststelling werd in een resolutie gegoten met het oog op de Europese verkiezingen van 25 mei e.k. De resolutie roept de Europese partijen op om te ijveren voor een vernieuwende en competitieve Europese Unie die de rechten van de werknemers en van de kaderleden in het bijzonder verdedigt, alsook om kwaliteitsvolle banen te creëren en voor een grotere mobiliteit te zorgen. En dat in een kader van sociale dialoog.

De evolutie van de arbeidswereld heeft een rechtstreekse impact op de kaderleden waarop de vakorganisaties moeten kunnen anticiperen. Daarom werden meerdere campagnes opgezet om de vakbonden te steunen in hun acties.

De deelnemers hebben bijvoorbeeld opnieuw hun steun bevestigd aan het project van UNI Kaderleden ten behoeve van jongeren (de campagne “35.35”). Daarmee spelen ze in op de bijzondere behoeften van jonge kaderleden in de moeilijke economische conjunctuur die wij nu meemaken, tussen werkloosheid en competentiewedloop in.

 

Meer evenwicht tussen werk en privéleven

Volgens studies uitgevoerd door een aantal vakbonden aanwezig op de conferentie behoren stress en angstgevoelens onder kaderleden tot de belangrijkste factoren die leiden tot burn-out en afwezigheden wegens ziekte. Deze problematieken worden door de vakbonden zeer ernstig genomen. Daarom zal de BBTK actief deelnemen aan de “Work-Life Management” veertiendaagse, een wereldwijde campagne die tijdens de maand oktober door UNI Kaderleden wordt georganiseerd. We houden je uiteraard op de hoogte van het verloop van die actie in ons land!

Share/Bookmark