BBTK > Nieuws > Deliveroo-koeriers verdienen beter

30-10-2017 12:31 Afdrukken

Deliveroo-koeriers verdienen beter

De Deliveroo-koeriers werken op dit ogenblik met een arbeidsovereenkomst als bediende. Hun werkgever is de organisatie SMart die heel wat diverse activiteiten ontwikkelt, o.a. ook in de wereld van de podiumkunsten en de “collaboratieve economie”. SMart heeft een tweetal jaar geleden met Deliveroo een overeenkomst gesloten met betrekking tot de fietskoeriers.

 

Niettegenstaande wij heel wat vragen hebben bij deze constructie, geeft een arbeidsovereenkomst als bediende (telkens van bepaalde duur ifv de opdrachten) toch een zekere sociale bescherming. Er zijn ten andere gesprekken lopende met SMart om deze bescherming nog te verbeteren. Ook de arbeids-en loonsvoorwaarden dienen ten andere verbeterd te worden via onderhandeling van de nodige collectieve arbeidsovereenkomsten.

Deliveroo kondigt nu aan de samenwerking met SMart te willen stoppen. Zij willen de fietskoeriers laten werken op zelfstandige basis met betaling per geleverde maaltijd. Gedaan dus met enige sociale bescherming. Onzekerheid troef ook met betrekking tot het inkomen want geen enkele garantie in termen van arbeidstijd.

Dat deze aankondiging komt op het ogenblik dat Minister De Croo de zogenaamde “bijkluspremie” wil openstellen voor de de platformeconomie is hier waarschijnlijk niet vreemd aan.

BBTK is van mening dat de fietskoeriers, of het nu Deliveroo af andere bedrijven betreft, recht hebben op een arbeidsovereenkomst en moeten gedekt worden door collectieve arbeidsovereenkomsten. Dit zijn de garanties voor sociale bescherming en degelijke arbeids- en loonsvoorwaarden.

Het door Deliveroo nu aangeboden “statuut” staat hier haaks op. BBTK zal met de fietskoeriers van Deliveroo afspreken welke (actie) middelen aan te wenden om hun belangen maximaal te verdedigen en hun sociale bescherming te verbeteren.

Share/Bookmark