BBTK > Nieuws > De postkaart van jouw sector (2)

9-7-2018 14:59 Afdrukken

De postkaart van jouw sector (2)

Myriam Delmée, Handel

 

“Deze zomer zullen heel wat jongeren een vakantiejob uitvoeren. Vroeger gingen jobstudenten vooral tijdens de schoolvakanties in winkels en bedrijven aan de slag. De laatste jaren zagen we studentenarbeid ook buiten die periodes toenemen als gevolg van een grotere versoepeling van de regels op dat vlak. Het is vandaag dan ook geen uitzondering dat jongeren het hele jaar door op regelmatige basis aan het werk gaan. Zo zijn in nogal wat winkelketens soms meer studenten dan vaste werknemers aan de slag. Wij blijven hier tegen strijden, zodat de arbeidsvoorwaarden voor vaste werknemers verbeteren en zodat er geen misbruik wordt gemaakt van precaire contracten.”.

“Sommige jongeren hebben vandaag geen andere keuze dan te werken om hun studies te betalen of hun ouders financieel bij te springen. Zo wordt de jobstudent de nieuwe norm voor een werknemer … Jammer dat zo’n situaties plots heel gewoon lijken. Alle jongeren zouden voltijds moeten kunnen studeren en gebruik kunnen maken van alternatieven zoals hogere studiebeurzen. Het is sowieso onrechtvaardig dat sommige ouders onvoldoende verdienen om tegemoet te komen in de behoeften van hun kinderen en hun studies niet kunnen betalen.”.

Jan De Weghe, Handel

“De zomer is voor de werknemers van de handel steeds een extra drukke periode. De solden lokken alle kooplustigen naar de winkels, die gretig gebruikmaken van bijkomende koopavonden – en zondagen om zo veel mogelijk hun slag te slaan. Jammer genoeg staat daar niet altijd een goed loon tegenover. Ook de arbeidsomstandigheden staan in zo’n periodes zwaar onder druk.”.

“De flexibiliteit in de sector neemt sowieso alleen maar toe, kijk maar naar de mogelijkheid om  gebruik te maken van flexi-jobs. Veel werkgevers zullen in deze drukke periode gebruikmaken van goedkope, hyperflexibele krachten. Ten koste van de vaste werknemers, die vaak deeltijds werken en het moeilijk hebben om extra uren te verkrijgen in hun contract. Wij grijpen deze koopjesperiode aan om respect te vragen voor de vele werknemers die ’s avonds en in de weekends werken zodat wij koopjes kunnen scoren. Kortingen zijn altijd leuk maar tegen afgeprijsd personeel zeggen wij nee!”. 

 

Share/Bookmark