BBTK > Nieuws > De postkaart van jouw sector (3)

9-7-2018 15:02 Afdrukken

De postkaart van jouw sector (3)

Anita Van Hoof, Luchtvaart

“De zomer is traditioneel de periode wanneer de meeste mensen op reis gaan. Een verre reis naar Australië of een korte citytrip naar Marseille, het vliegtuig is voor velen de manier bij uitstek om op hun bestemming te geraken. Voor het luchtvaartpersoneel is de zomer dan ook het hoogseizoen. Ook dit jaar wordt er een stormloop aan passagiers verwacht op de Belgische luchthavens. Terwijl de meeste mensen genieten van hun vakantie is het voor de luchtvaart alle hens aan dek. Een drukke periode die vaak gepaard gaat met stress om de nodige deadlines te halen. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden niet bij elke maatschappij wat ze horen te zijn. Daarom blijven wij aandacht vragen voor goede loon – en arbeidsvoorwaarden én een goede balans tussen werk en privé. Deze zomer willen we het luchtvaartpersoneel eens extra in de bloemetjes zetten. Bedankt!”.

Stéphane Piron, Industrie

“In de Industrie, en dan vooral in de sector van de scheikunde en de metaalverwerkende nijverheid, moeten we heel aandachtig blijven voor de vertegenwoordiging van kaderleden. Zij worden nog al te vaak onterecht uitgesloten uit het toepassingsgebied van bepaalde cao’s. We moeten op dat vlak als vakbond blijven werken opdat alle werknemers, ongeacht hun etiket (dus hun statuut), goed vertegenwoordigd worden en hun eisen gehoord worden.

Een andere uitdaging zal erin bestaan om komaf te maken met de pogingen van de werkgevers om bepaalde sociale voordelen om te vormen en zo naar hun hand te zetten – natuurlijk in het nadeel van de werknemers. Ze zijn daar erg creatief in. Eén van de jongste voorstellen van de werkgevers in de Industrie was bijvoorbeeld om de eindejaarspremie om te zetten in een ander voordeel (zodat ze gemakkelijker belasting konden omzeilen en minder sociale lasten moesten betalen). No pasarán!” 

Share/Bookmark