BBTK > Nieuws > Duurzame ontwikkeling op het werk

14-12-2017 16:11 Afdrukken

Duurzame ontwikkeling op het werk

We worden er dagelijks mee geconfronteerd: ons klimaat warmt op. Mensen worden zich steeds bewuster van hun eigen impact op het milieu. En dat is een goede zaak! Maar ook het bedrijfsleven heeft de verantwoordelijkheid om voor de aarde te zorgen. Wil je als werknemer je steentje bijdragen? Maar weet je niet goed hoe je dit kan aanpakken? We geven je alvast enkele tips mee.

 

Overweeg een ander vervoermiddel dan de wagen

Elke dag horen we het opnieuw: het fileleed heeft een nieuwe hoogtepunt bereikt. Dit is niet alleen stresserend (weer te laat!) maar heeft ook een zeer negatieve impact op onze luchtkwaliteit. Denk daarom aan alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de fiets. Ook een combinatie van vervoersmiddelen is mogelijk. Zo is het de moeite waard om eens na te gaan of er gaan Park en Rides op je traject liggen. Je kan bijvoorbeeld de wagen nemen tot de rand van de stand en verder gaan met het openbaar vervoer. De laatste jaren is ook het aanbod elektrische fietsen enorm gegroeid. Zo vermijd je de files met minimale inspanning. Kan je echt alleen met de wagen komen? Hoor dan eens bij collega’s of je niet kan carpoolen.

Verminder afval en sorteer

Beperk het aantal documenten dat je afprint en gebruik papieren die je niet meer nodig hebt als kladblad. In plaats van uit een plastic beker te drinken kan je ook gewoon een glas of tas nemen. Als je zelf een lunch meeneemt, vermijd dan aluminium – of huishoudfolie. Vraag je werkgever om aparte vuilnisbakken te voorzien voor restafval, PMD en papier & karton.

Spring slim om met de verwarming

Vaak zijn werkplaatsen te warm. Dat is nefast voor de concentratie en natuurlijk een verspilling van energie. Spoor daarom je collega’s aan zich warmer te kleden en zet de thermostaat een tikje lager. Vergeet de verwarming niet af te zetten als je een raam opent.

Schakel alle elektronische apparatuur volledig af op het einde van de werkdag

Een voor de hand liggende maar vaak vergeten maatregel. Ook de slaapstand van vele toestellen verbruikt energie.

Overweeg vegetarische, biologische en/of lokale producten

Heb je een kantine op het werk of worden er regelmatig recepties met hapjes georganiseerd? Dan loont het de moeite om stil te staan bij wat er op de menu staat.

Stel een ‘green team’ samen

Een green team is een groep van werknemers die zich samen inzetten voor de implementatie van duurzame alternatieven op de werkvloer. Het voordeel van een green team is dat je er niet langer alleen voor staat.

 

Een schone planeet, is de verantwoordelijkheid van ons allen

Hoewel je als werknemer veel kan doen om een duurzamere werkplek te creëren, blijft het een gezamenlijk project. Het is de verantwoordelijkheid van je werkgever om een écht duurzaam beleid uit te stippelen. Laat je stem dus horen. Gelukkig geraken steeds meer bedrijven overtuigd van het belang van duurzaamheid. Wil je aan de slag met onze tips of heb je zelf een idee? Spreek je werkgever of delegee er over aan!

 

Duurzaam naar het werk

Eén van de redenen waarom het fileleed in België zo groot is, is dat vele werkgevers (én werknemers) blijven vasthouden aan de bedrijfswagen. Daarom gaan er vandaag stemmen op om een interessant alternatief te voorzien. Eén van die voorstellen is het mobiliteitsbudget. Voor de regering zou het mobiliteitsbudget een bedrag zijn dat je krijgt, in ruil voor een bedrijfswagen, om je woon-werkverkeer te financieren. Dit bedrag zou dan berekend worden op basis van de cataloguswaarde van de bedrijfswagen. Rekening houdende met het negatieve advies van de raad van state, heeft de regering nu toch beslist om eerst het eerder dit jaar uitgebrachte unanieme advies terzake door de werkgevers en vakbonden onder de loupe te nemen vooraleer met een wetsontwerp naar het parlement te trekken. Wij zullen dit waakzaam opvolgen en blijven daarbij ook van mening dat de werknemers die nu een bedrijfswagen hebben bij keuze voor een alternatief er niet kunnen op achteruitgaan. Houd dus zeker bbtk.org in het oog om op de hoogte te blijven.

Share/Bookmark