BBTK > Nieuws > Het groene kantoor

28-11-2018 12:31 Afdrukken

Het groene kantoor

Om het klimaatvraagstuk aan te pakken is collectieve actie en een strategische aanpak nodig. Toch mogen we acties op het individuele niveau niet verwaarlozen. Vele delen maken het geheel. Denk maar aan je eigen bedrijf. Daarom geven we enkele tips mee om je werkplek een beetje groener te maken. Samen Sterk, ook tegen de klimaatsverandering.

 

 


1. De klassieke koffiezet blijft het meest milieuvriendelijk. De laatste jaren winnen koffiecapsules aan populariteit. Maar wist je dat een capsule 6 gram koffie en 3 gram aluminium bevat? Je kan deze capsules ook maar een keer gebruiken, daarna belanden ze bij het afval of in de recyclagezak.

2. Een koffietas of herbruikbare beker is the way to go! Wegwerpbekers kunnen niet gerecycleerd worden. Zelfs kartonnen bekers bevatten nog een laag kunststof die zou moeten verwijderd worden. En eerlijk is eerlijk: een warme drank smaakt ook beter uit een echte tas. Hetzelfde geldt ook voor water en je lunch. Hoe meer herbruikbaar materiaal, hoe beter.

3. Elke dag worden we om de oren geslagen met berichten over artificiële intelligentie, virtual reality, slimme camera’s … Toch blijven we massaal documenten  afprinten, ook als dat misschien niet nodig is. Heb je iets afgeprint dat je niet meer nodig hebt? Gebruik het als kladpapier. Kies zo veel mogelijk voor gerecycleerd papier.

4. ¼ van de verplaatsingen in België zijn woon-werkverkeer   . Dat is niet onlogisch gezien het grote aantal bedrijfswagens. Een handige richtlijn is het STOP-principe. Dat staat voor Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Privévervoer. Probeer dus eerst alternatieven te vinden voor de auto. Is het toch niet mogelijk om de auto te laten staan? Probeer dan collega’s mee te nemen naar het werk.

5. Onderschat de invloed van planten op het werk niet! Groen in een kantoorruimte kan stimulerend werken en zo de prestaties bevorderen. Maar planten hebben ook een zuiverende werking en zijn dus goed voor het zuurstofgehalte in de lucht.

6. Zelfs als we heel hard ons best doen, produceren we nog steeds afval. Een stap in de goede richting is het scheiden van afval om het beter te recycleren. Dat is in België al verplicht voor bedrijven. Je kan zelf je steentje bijdragen door de juiste vuilnisbak te gebruiken en niet alles in de prullenbak te kieperen.

7. Een te koude of te warme werkplaats leidt je af en komt de concentratie niet ten goede. Niet overdrijven met de airconditioning of centrale verwarming dus.

 

Share/Bookmark