BBTK > Nieuws > Jonge syndicalisten: verenigt u!

4-10-2017 12:26 Afdrukken

Jonge syndicalisten: verenigt u!


De Europese vakbondskoepel voor de dienstensector, organiseerde op 25 en 26 september 2017 haar tweejaarlijkse jongerencongres. Jonge syndicalisten uit meer dan 10 landen kwamen naar de bijeenkomst in de Finse hoofdstad Helsinki, de hoofdstad van Finland. Een delegatie van de BBTK nam actief deel aan de werkzaamheden. De locatie is niet toevallig gekozen.

 

 

Ook in Finland staan de sociale en syndicale rechten onder druk. De rechtse regering die er in 2015 aan de macht kwam, brengt de unieke verwezenlijkingen van het Scandinavisch model in gevaar. Ter illustratie, in 2015 schrapte de regering 2 vakantiedagen voor iedereen en zowaar 8 (!) dagen voor ambtenaren. De locatie van het congres was dan ook bedoeld om de Finse vakbonden een hart onder de riem te steken.

Het congres draaide rond 3 centrale thema’s. Hoe jongeren rekruteren? Hoe de belangen van jonge werknemers meer aan bod laten komen? En hoe beter communiceren? Aan ideeën, inspiratie en ambitie ontbrak het geenszins. Verschillende vakbonden slagen er met succes in om jonge werknemers te organiseren rond hun thema’s.


Vooral via sociale media wil UNI Europa de activiteiten van de nationale vakbonden voor jongeren beter aan bod laten komen. Het werd alleszins duidelijk dat de strijd van jonge vakbondsleden in heel Europa in essentie dezelfde is.

Kortom, jongeren aller landen verenigt u!

Share/Bookmark