BBTK > Nieuws > Luchtvaart: geen low cost arbeidsvoorwaarden

26-3-2018 19:05 Afdrukken

Sociale dumping in de luchtvaart

 

 

Met het vliegtuig op citytrip in Berlijn? Dat kost je vandaag amper meer dan een treinticket. Hoe kan dat? Sommige lowcostluchtvaartmaatschappijen hebben besloten om de rekening door te schuiven naar hun personeel. Zij maken gretig gebruik van achterpoortjes in de wet.

 

 

De BBTK grijpt de ABVV-actiedag tegen sociale dumping van 23 maart aan om te ijveren voor Belgische contracten voor piloten en cabinepersoneel met standplaats in ons land bij alle lowcostoperatoren.

 

Buitenlandse contracten voor Belgische werknemers

Dat sommige lowcostmaatschappijen bodem­prijzen kunnen aanbieden, is omdat ze zich vestigen in het land waar ze het goedkoopst personeel kunnen tewerkstellen. Nochtans voorziet de wet dat het land van tewerkstelling de toepasselijke arbeidswetgeving en sociale zekerheid bepaalt. Maar daar zit meteen het probleem: iemand die dagelijks het Europese luchtruim doorkruist, waar werkt die? Lowcostmaatschappijen kiezen steevast voor de goedkoopste oplossing en shoppen tussen de sociale wetgevingen in Europa.

 

 

Lowcostmaatschappijen hebben nog andere trucs achter de hand om de kosten te drukken. Onderaanneming, (schijn)zelfstandigheid en uitzendarbeid zijn geen uitzondering. Zo hebben cabinepersoneel en piloten vaak niet eens een contract met de luchtvaartmaatschappij maar bij een externe partner. Het is dus perfect mogelijk dat cabinepersoneel met thuisbasis in België Europese vluchten uitvoert met een Iers contract. Een contract dat uiteraard veel minder voordelig is voor de werknemers! Dat bevestigt ook Lydia, die een tijdje met een Iers contract gewerkt heeft.

“Vliegen is mijn passie. Ik wil dan ook graag in die sector verder maar niet ten koste van eender wat! Ik heb een nare ervaring achter de rug met een lowcostmaatschappij die ons een Iers contract met povere arbeidsvoorwaarden en een rampzalig administratief beheer oplegde. Dergelijke toestanden zijn ronduit walgelijk.”

 

 

Neen tegen sociale dumping!

Voor de BBTK is deze praktijk onaanvaardbaar. Wie België als thuisbasis heeft, verdient een Belgisch arbeidscontract. Zo niet zet je de deur wagenwijd open voor sociale dumping. De BBTK ijvert bovendien voor een erkenning als vakbond voor het cabinepersoneel. Voor ons heeft iedereen recht op syndicale vertegenwoordiging.

 

 

Lees verder

  Pamflet over de actie

  Dossier actie BBTK Zaventem 23/03

  ABVV-actiedag tegen sociale dumping 

Share/Bookmark