BBTK > Nieuws > Opleiding in het APCB: een recht voor iedereen!

14-2-2017 12:08 Afdrukken

Opleiding in het APCB: een recht voor iedereen!


Meer dan 430.000 bedienden in ons land werken in het APCB, ook wel bekend als het paritair comité 200. Zij hebben recht op 4 dagen opleiding tijdens de periode 2016-2017. Ondanks alles blijkt dat niet iedereen die recht heeft op opleidingen hier op een optimale manier van profiteert. Een kans om in 2017 te grijpen!

 

4 dagen

Het APCB, of Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden, is een bonte verzameling van werknemers uit allerlei sectoren. Eén ding hebben ze alvast gemeen: allemaal hebben ze toegang tot opleidingen bij hun sectoraal opleidingsfonds Cevora. En voor elke bediende geldt een minimum van 4 dagen, te volgen tijdens de werkuren. Het fonds komt ook tussen voor opleidingen die je volgt buiten de werkuren. Het is mogelijk dat er in je bedrijf andere afspraken gelden over het aantal dagen, maar de norm is 4 dagen.


Opleidingen 2016-2017

Elke werkgever uit de sector was verplicht om een opleidingsaanbod te doen voor de jaren 2016-2017. In bedrijven met een vakbondsafvaardiging is het best mogelijk dat hierover met de werkgever onderhandeld werd. Maar ook in de kleine bedrijven met minder dan 50 werknemers (die maar liefst 95% van de ondernemingen in de sector uitmaken) heb je recht op je vier dagen.


Eis je recht op

Als je werkgever je op dit ogenblik nog geen aanbod heeft gedaan, moet je hier eerst om vragen. Daar heb je tot 31 maart 2017 de tijd voor. Denk er dus zeker aan! Zodra je dit doet, zal je werkgever je ofwel een aanbod moeten doen, ofwel krijg je volgend jaar 4 dagen extra vakantie.


Trouwens: ook de werkgever heeft belang bij goed opgeleide werknemers. Bovendien kosten de opleidingen hem nu niets extra. Ze worden namelijk betaald vanuit het sectorfonds, via een bijdrage bovenop het loon.


Aanvullende opleiding en individuele premies

Naast het recht op 4 opleidingsdagen heb je als bediende in een APCB-onderneming recht op één gratis Cevora-opleiding op zaterdag. Je krijgt er € 40 bovenop voor verplaatsingskosten. Om die dag opleiding te nemen en er alles over te weten, dien je je rechtstreeks tot Cevora te wenden (www.cevora.be ). Verder reikt Cevora ook premies uit om tegemoet te komen in de kosten van opleidingen die buiten de arbeidstijd gevolgd worden door bedienden van de sector. Bezoek dus zeker eens de website van Cevora om alle mogelijkheden te kennen, het loont de moeite!


Alle praktische info in de Expresso

De BBTK is ervan overtuigd dat permanente vorming één van de oplossingen is om de toekomst van de bedienden op de arbeidsmarkt te verbeteren. Sinds enkele jaren is de BBTK erin geslaagd opleiding een grotere plaats te geven binnen het APCB. De uitwerking van deze afspraken vind je in de opleidings­cao, waarvan we hier slechts de hoofdpunten hebben besproken. In de Expresso « Opleiding in het APCB » (beschikbaar op www.bbtk.org en in je gewestelijke BBTK-afdeling) belichten we deze cao van naderbij en leggen we ook uit hoe jij je opleidingsrecht kunt opeisen.


Meer info nodig? Neem een kijkje op www.bbtk.org/opleidingAPCB  en op www.cevora.be


Opleiding nodig? Contacteer de BBTK!

Je afgevaardigden en gewestelijke BBTK-afdeling zijn er om jullie te helpen en te begeleiden naar het opleidingsaanbod. En dit geldt ook voor de andere sectoren! Aarzel dus niet om ons te contacteren als je vragen hebt!

Share/Bookmark