BBTK > Nieuws > Samen kan het anders: “Aan onze toekomst moet iedereen werken”

6-3-2018 17:13 Afdrukken

“Aan onze toekomst
moet iedereen werken”

 
Naël Demaeseneire is een 21-jarige student communicatiewetenschappen. Als jonge werknemer in spe maakt hij zich heel wat zorgen over zijn toekomst. Volgens hem is de tijd aangebroken om dingen te veranderen en iedereen moet een handje toesteken om dit waar te maken!

“De laatste tijd heeft de regering tal van maatregelen genomen die bikkelhard zijn voor de werknemers en voor de jongeren in het bijzonder. Ik zie een onzekere toekomst voor me opdoemen. Onder de bevolking horen we steeds meer populistische en racistische uitspraken. Extreemrechts is aan een pijlsnelle opmars binnen de Europese Unie bezig. Deze context en het heersende klimaat zijn allesbehalve geruststellend en maken me erg bang…”

Over anderhalf jaar zal Naël afgestudeerd zijn en wordt het voor hem tijd om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Hij biecht ons op dat hij dat moment best wel vreest: “Ik studeer communicatiewetenschappen, ik hou van wat ik leer en ik wil er later mijn beroep van maken. Maar die sector is blijkbaar, net als die van de psychologie, redelijk verzadigd. Ik hoop dat het geen calvarie wordt om werk te vinden en ook dat dit met correcte arbeidsvoorwaarden kan. Mijn loopbaan moet nog beginnen en als ik eraan denk dat ik zal moeten werken tot mijn 67 lijkt me dit moeilijk te geloven. Ik denk niet dat het doenbaar is om het zo lang vol te houden. Op die leeftijd hebben de meeste mensen al gezondheidsproblemen. En voor wie een fysieke job heeft of in de buitenlucht werkt is dit nog erger!”

Sommige jongeren voelen zich niet aangesproken door wat er momenteel gebeurt en hebben weinig interesse voor wat er achter de politieke spelletjes schuilt. Niet zo voor Naël: “Iedereen zal, van ver of van nabij, getroffen worden door de maatregelen die onze beleidslui de laatste jaren hebben genomen en nog zullen nemen. De toekomst belangt ons allemaal aan. Ik denk dat de volgende verkiezingen doorslaggevend zullen zijn als we het tij willen keren: terugkeren naar een rechtvaardiger samenleving met meer solidariteit, meer aandacht voor het milieu en de bescherming van onze leefomgeving, de jongeren meer bij alles betrekken en zo een rustiger toekomst garanderen.”

Wil jij ook je stem laten horen? Dat kan op samenkanhetanders.be

Share/Bookmark