BBTK > Nieuws > Snelnieuws | juli 2017

7-7-2017 15:34 Afdrukken

 

Wendt Boart – Nijvel: De producent van diamantgereedschap heeft aangekondigd zijn activiteiten op de site van Nijvel te willen stopzetten. De informatie- en consultatieronde met de ondernemingsraad is gestart. 107 werknemers staan mogelijk op straat. Niet alleen deze beslissing, maar ook de manier waarop deze gecommuniceerd werd is betreurenswaardig. De BBTK zal er dan ook alles aan doen om de sociale impact te minimaliseren.


JDC Web – Anhée: Het bedrijf heeft haar 40 werknemers op de hoogte gebracht dat ze het faillissement heeft aangevraagd. De beslissing komt amper één maand na de overname van Vivaweek en haar personeel. De definitieve uitspraak over het faillissement zal pas op 14 juli volgen maar toch is het personeel al thuis. De vakbonden hebben reeds actie ondernomen door Waals minister van Economie, KMO's, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën Jean-Claude Marcourt in te lichten. De BBTK stelt alles in het werk om de belangen van alle werknemers te vrijwaren.


Blokker: Op een buitengewone vergaderingen van de ondernemingsraad hebben de vakbonden van de directie kunnen bekomen dat er 6 winkels gered worden. Er worden dus 63 in plaats van de eerder aangekondigde 69 vestigingen in ons land gesloten. Dat staat in het sociaal plan dat werd getekend. Volgende filialen blijven uiteindelijk open: Evergem, Ronse, Poperinge, Diest (centrum), Herstal en ten slotte Waregem. Daarnaast zijn ook afspraken gemaakt over verhoogde vertrekvergoedingen, vrijwillig SWT, mutaties en andere voorwaarden. Wie vragen heeft kan terecht bij de BBTK-afdeling in de buurt.


Opstap naar verpleegkunde:  Ook voor het schooljaar 2017-2018 hoopt het Sociaal Fonds voor de privé-ziekenhuizen het aantal geschoolde verpleegkundigen te verhogen. De eerste 1000 werknemers die zich inschrijven voor een opleiding verpleegkunde, met ten minste 1 jaar anciënniteit in het PC 330, kunnen tot € 1000 van het inschrijvingsgeld terugkrijgen. Meer info vind je op https://www.fe-bi.org.


Fnac: Er is een akkoord bereikt tussen bonden en directie over de veelbesproken cao 32bis voor het samenvoegen van de hoofdzetels van Fnac en Vandenborre. Dat had gevolgen voor het Fnac-personeel dat elders aan de slag moest. De twee voornaamste knelpunten in het dossier waren de extra verplaatsing die het personeel van Fnac zou moeten maken en het vastleggen van een opzegregeling voor wie vertrekt. Over beiden zijn directie en werknemers het eens geraakt, ook dankzij actie en steun van de werknemers.


Wereldcongres handelssector Berlijn: In Duitsland ging in juni het wereldcongres voor de handelssector door. Wereldwijd raakten de vakbonden het eens om in te zetten op het afsluiten van globale akkoorden binnen de syndicaal sterke bedrijven, om van daaruit door te stoten naar de mondiale hypermarktsector. Tragische ongevallen zoals in textielfabrieken in Bangladesh toonden aan dat ook een ‘verticale’ vakbondswerking nodig is, van fabrieksvloer tot winkel. Daarnaast was er ook aandacht voor jongeren, vrouwen en het toenemend belang van e-commerce.

Share/Bookmark