BBTK > Nieuws > Veiligheid op het werk ‘administratief ingewikkeld’ voor EU?

13-1-2015 18:16 Afdrukken

Veiligheid op het werk ‘administratief ingewikkeld’

voor EU?

Sinds enkele tijd deelt een nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Luxemburger Juncker, mee de lakens uit in de Europese Unie. De nieuwe ploeg beweert meer aandacht te hebben voor het sociaal gezicht van de EU. Maar uit het werkprogramma 2015 blijkt het tegendeel.

 

Het risico schuilt in een Europees programma dat onder de noemer ‘REFIT’ bestaat. Dat draait om administratieve vereenvoudiging. Dat klinkt onschuldig, maar is het helemaal niet. Want precies onder dat motto werd in het verleden al een Europees akkoord tegen gehouden dat wilde zorgen voor meer veiligheid op het werk voor kappers. Het ging onder meer over de blootstelling aan mogelijke gevaarlijke producten. Ondanks werkgevers én werknemers op Europees niveau akkoord waren, weigert de commissie dit in de praktijk om te zetten. Wegens ‘ingewikkeld’.

De huidige Europese commissie dreigt nu verder te willen gaan dan enkel het tegenhouden van sociale vooruitgang. Ze willen ook de (weinige) sociale voordelen waar Europa in het verleden voor zorgde terugschroeven. Dat blijkt uit het werkprogramma van de commissie voor het jaar 2015.

Zowat het hele Europese sociale ‘acquis’ zal worden gescreend op de principes van REFIT. Meer concreet zullen de volgende richtlijnen worden ‘geconsolideerd’, ‘gesimplificeerd’ of ‘geëvalueerd’: informatie & consultatie (2002), collectief ontslag (1998), overdracht onderneming (2001), kaderrichtlijn gezondheid & veiligheid (1989), deeltijds werk (1997) en contracten bepaalde duur (1999). Als klap op vuurpijl rept het werkprogramma met geen woord over het Europees kappersakkoord.  Het gaat stuk voor stuk over Europese initiatieven die werknemers extra rechten konden geven. Ook uit lobbywerk vanuit de Europese werkgeversorganisatie blijkt dat ze bijvoorbeeld milieunormen én rechten voor zwangere vrouwen willen ingepast zien in het proces van administratieve vereenvoudiging.

De Europees commissaris voor Sociale Zaken, de Belgische Marianne Thyssen, beweert dat ze zal zorgen voor een ‘sociaal gezicht’ in Europa. Op basis van dit werkprogramma vrezen wij dat we ons opnieuw aan een golf neoliberale maatregelen moeten verwachten. Een écht sociaal Europa lijkt niet voor morgen te zijn.

 

Share/Bookmark