BBTK > Nieuws > Willen Peeters en Michel een sociaal bloedbad op Zaventem?

27-8-2014 13:46 Afdrukken

Persbericht - 26/08/2014

Willen Peeters en Michel een sociaal bloedbad op Zaventem?

Met de regelmaat van de klok duikt het toelaten van een derde afhandelaar op de luchthaven van Zaventem op. Blijkbaar wordt opnieuw met dit idee gespeeld op het federaal formatieberaad. Dit verneemt BTB-BBTK-ABVV uit betrouwbare bron.

Momenteel zijn er twee afhandelaars op Zaventem actief: Aviapartner en Swissport. Met het huidige passagiersaantal en het tonnage aan goederen is dat méér dan voldoende. Meer zelfs, beide bedrijven slagen er momenteel niet in om rendabel te werken en slepen zich van crisis naar crisis.

Erwin De Deyn, Voorzitter BBTK - ABVV: "Dat een derde afhandelaar opnieuw ter discussie ligt op het formatieberaad is bijzonder onrustwekkend. Het lijkt er wel op alsof men in bepaalde politieke middens de nationale luchthaven wenst te destabiliseren. De constante heibel over de vluchtroutes, het gekissebis over bevoegdheden... En blijkbaar wil men ook opnieuw die derde handler opdringen. "

Jean-Pierre Boninsegna, federaal BBTK-secretaris logistiek, vult aan : "Indien men stabiliteit wil en dus sociale vrede op de luchthaven, dan kan men dit idee het beste zo snel mogelijk begraven."

Frank Moreels, federaal secretaris BTB - ABVV: "Een derde afhandelaar op Zaventem toelaten zal zonder de minste twijfel leiden tot een sociaal bloedbad. De lonen van het personeel zullen nog méér onder druk komen, de veiligheid zal erop achteruit gaan, de arbeidsdruk zal verder verhogen, het materiaal zal nog slechter onderhouden worden... Dit is niet enkel nefast voor het personeel, het is ook slecht voor de reiziger."

Ook zij hebben immers geen belang bij deze race to the bottom. Méér ongevallen betekenen ook méér vertragingen, verloren bagage... Een derde handler zal niet enkel de loon en arbeidsvoorwaarden van het personeel uithollen, maar ook gevolgen hebben voor de dienstverlening aan de reizigers.

 

Perscontacten BTB en BBTK:

Erwin De Deyn, voorzitter BBTK: +32 475 27 31 33

Jean-Pierre Boninsegna, federaal BBTK-secretaris logistiek: +32 475 71 96 68

Frank Moreels, federaal secretaris BTB: +32 475 24 38 96

Share/Bookmark