BBTK > Nieuws > Carrefour: Solidariteit troef!

16-2-2018 13:31 Afdrukken

Op 08/02 zijn zowat 200 militanten uit het hele land samen actie gaan voeren in de Carrefour-hypermarkten van Genk en Belle-île in Luik. Het sneeuwtapijt dat ons land die dagen bedekte heeft onze kameraden dus niet belet om hun krachten te verenigen en elkaar te steunen in moeilijke momenten. De emoties laaiden hoog op maar de kameraadschap was groot. De boodschap van de militanten was zeer duidelijk: wij zullen niet zomaar toekijken hoe de winkels en de banen die door de directie veroordeeld zijn langzaam kapot gaan. Wij willen een toekomst voor iedereen bij Carrefour. Wij weten dat ons een lange strijd wacht, maar wij zijn klaar om die eendrachtig en vastberaden te voeren. Samen sterk!

 

Claude Fagnoul, afgevaardigde Carrefour Belle-île (Luik)

“Bij de vorige herstructurering in 2010 werd ik overgeplaatst van de Carrefour-supermarkt van Tilff – die zijn deuren sloot – naar de hypermarkt van Belle-île. Dat waren moeilijke tijden met grote veranderingen, een nieuwe start… Nu staat alles wéér volledig op z’n kop. Ik ben al meer dan 30 jaar vakbondsafgevaardigde en het is al de 5de herstructurering die ik meemaak, waarbij ik mijn winkel al 3 keer gesloten zag worden. Ik heb het bij Carrefour allemaal zien passeren: de golf van ontslagen in 2007, de herstructurering van 2010 en nu opnieuw…”

“Als mens is het heel moeilijk om met zo’n situaties om te gaan. Eerst en vooral als werknemer. Want laat ons eerlijk zijn: als je zo’n vreselijk nieuws te horen krijgt, hoop je diep vanbinnen altijd dat je tussen de ‘mazen van het net van ontslagen’ zal glippen en aan het ergste zal ontsnappen. En ook als afgevaardigde is het een zware periode. Je collega’s moeten melden dat de winkel sluit is geen pretje. Je moet het hoofd koel trachten te houden, niet laten blijken dat je ook overstuur bent, de andere werknemers ondanks alles proberen gerust te stellen en bij te staan. Ik verwerk veel op mezelf. Momenten van neerslachtigheid tracht ik voor mezelf te houden, maar da’s niet altijd makkelijk.”

“In Belle-île zijn de werknemers helemaal van streek. Het nieuws sloeg in als een bom. Onze hele (kleine) wereld is onder onze voeten weggeslagen. Het ergste is dat de onzekerheid blijft duren. Onze hoofden zitten barstensvol vragen. We weten dat de directie besloten heeft om de winkel te sluiten... Maar wat zal er met ons gebeuren? Kunnen we naar andere winkels overgeheveld worden? Kunnen sommigen met brugpensioen vertrekken? Welke andere alternatieven zijn er nog?”

“De actie van 08/02 heeft me deugd gedaan. Ik was echt geraakt toen ik die massa in het rood getooide mensen onze winkel zag binnenkomen. Het feit dat de kameraden van Genk – die in hetzelfde schuitje zitten – en alle anderen van over het hele land tot bij ons gekomen zijn, voelt echt aan als een hart onder de riem. We voelen ons gesteund!”

 

 

Paule Thibaut, rondreizend afgevaardigde Hyper Carrefour

“Ik ben al meer dan 20 jaar afgevaardigde en sinds zowat 10 jaar rondreizend afgevaardigde bij Carrefour. Ik heb dus een goed zicht op wat er leeft in de winkels. Sinds oktober deden geruchten de ronde over een reorganisatieplan, maar we hadden echt niets van een dergelijke omvang verwacht en al helemaal geen sluitingen van winkels …”

“We hebben allereerst de mensen proberen gerust te stellen. Toen het cijfer van 1.233 werknemers op de Ondernemingsraad in België werd bekendgemaakt was dit een schok! Als afgevaardigden voelden we heel wat emoties op ons af komen en hadden we even tijd nodig om alles te verwerken. “

“We zitten nu in het langste en meest stresserende deel van de Renault-procedure. Wij hebben veel vragen en maar enkele onvolledige antwoorden. Op de ondernemingsraden sinds de aankondiging werd de informatie druppelsgewijs meegegeven. Wij weten dat we nog een lange weg te gaan hebben. De werknemers liggen op vinkenslag om het nieuws te vergaren, ze willen graag duidelijkheid over hun lot.”

“Ook al zullen de gevolgen van de herstructurering niet dezelfde zijn voor alle werknemers, toch zijn we hier allen bij betrokken! Sommigen beginnen nu pas de ernst van de mogelijke schade te beseffen. De situatie verschilt van winkel tot winkel, maar iedereen zal, in meer of mindere mate, de impact voelen. Wij weten dat de werknemers van Genk en Luik het hardst getroffen zullen worden. Ikzelf vond het belangrijk om vandaag aanwezig te zijn op deze actie om hen te tonen dat ze er niet alleen voor staan en dat de solidariteit tussen alle werknemers van Carrefour groot is.”

 

Marijke Verwichte, afgevaardigde Carrefour Genk

“Ik werk al sinds 1983 bij Carrefour, toen nog GB. Ik heb verschillende functie uitgeoefend maar heb voornamelijk op de visafdeling gestaan. Ik ben al meerdere jaren syndicaal afgevaardigde. Dit is de 3de herstructurering die ik meemaak. Dat geldt trouwens voor de meeste collega’s hier. Je moet weten, de gemiddelde anciënniteit bij Carrefour is 17 jaar. De laatste twee weken zijn dan ook slopend geweest. Eigenlijk begon de onzekerheid al in november. Bompard had toen al ‘een transformatieplan’ aangekondigd. Maar wat daar in stond, daar hadden we het raden naar. Ze wilden natuurlijk vermijden dat we actie zouden voeren rond de feestdagen … Wij voelden de  bui al hangen. Toen het verdict dan uiteindelijk viel, hebben we spontaan de winkel gesloten. Voor ons was het te veel. De emoties liepen hoog op. Er is al veel over geschreven maar het mag gezegd worden: ik begrijp niet dat een multinational met professionele communicatiemedewerkers zo koelbloeding een herstructurering kan aankondigen.”

“Gelukkig hebben we veel aan elkaar. De solidariteit onder collega’s is groot. Naast de anciens zoals ik, werken hier ook alleenstaande mensen of jongeren die nog een huis moeten af betalen. Iedereen heeft wel een reden om bezorgd te zijn, dus we steunen elkaar. Bij de vorige herstructureringen sneuvelden er al een aantal winkels in de buurt. Dit is een nieuwe klap voor Limburg. Dat vinden ook de klanten, die ons erg steunen. Zo zijn we een petitie gestart die ondertussen al door 800 mensen online getekend is. Want de buurtbewoners willen ook niet dat de winkel sluit. Veel van onze klanten zijn mensen op leeftijd. Zij komen naar hier voor hun dagelijkse boodschappen maar evengoed voor een babbeltje. Het klopt wel dat we minder mensen zien voorbij komen met bomvolle karren. Onze hoop is daarom om de directie er van te overtuigen de hypermarkt om te vormen naar een geïntegreerde Carrefour Market. Zo kunnen we jobs redden maar ook dezelfde loon-en arbeidsvoorwaarden behouden. In een gefranchisede winkel zijn die namelijk minder goed.”

“Daarom dat we ook deelnemen aan deze actie vandaag. We spreken misschien wel een andere taal maar we zitten in hetzelfde schuitje. Je job verliezen is voor iedereen een ramp. We hopen zo ook een signaal te geven aan onze Franse collega’s. Door de sneeuw zijn we er dan wel niet geraakt, aan soliditeit ontbreekt het niet.”

Wil jij de werknemers van Carrefour steunen? Je kan de petitie nog steeds tekenen op petities24.com/carrefour_genk_moet_openblijven


Share/Bookmark