BBTK > Nieuws > De BBTK lanceert ‘Squared’, een blad speciaal voor kaderleden

12-3-2014 15:53 Afdrukken

Kaderleden aanspreken en informeren

Op 11 september jl. vond het tweede federaal comité kaderleden van het jaar plaats. Tijdens de vorige editie konden de kaderleden van de BBTK hun ervaringen en standpunten uitwisselen en bepaalde projecten bespreken. Uit die eerste ontmoeting is gebleken dat het netwerk van BBTK-kaderleden nood heeft aan een nieuwe dynamiek. Kaderleden zijn immers bedienden zoals de anderen maar zij krijgen vaak te maken met heel specifieke thematieken en problemen. Vandaar de behoefte om hen gedetailleerd in te lichten over hun rechten via een gerichte aanpak, in de bedrijven. Vanaf september een halfjaarlijkse publicatie uitgeven die specifiek over de rechten van de kaderleden handelt, dát is de uitdaging die we op de vorige vergadering zijn aangegaan. En óf dat gelukt is, want het eerste nummer van het blad van de BBTK-kaderleden werd op het federaal comité van 11 september voorgesteld. Het is nu beschikbaar voor het grote publiek!


Het eerste nummer van Squared

Squared staat boordevol getuigenissen en nuttige informatie, met als bedoeling om duidelijke en beknopte antwoorden te geven op alle vragen die kaderleden zich zouden kunnen stellen over hun rechten en plichten. Squared is een waardige opvolger van eerdere magazines zoals V-Kaders en Expresso Kaderleden, en is het resultaat van de wens van vakbondsmilitanten om hun collega-kaderleden beter te informeren over hun rechten en tegelijk thema’s aan te snijden die ook de andere werknemers kunnen aanbelangen (zoals bijv. voordelen in natura, extralegaal pensioen, arbeidsduur, flexibiliteit, enz.).Het blad zal op papierformaat worden uitgegeven maar is ook electronisch beschikbaar.


Telewerk in de kijker!

Het onderwerp dat in het eerste nummer van Squared aan bod komt is telewerk, een fenomeen dat steeds meer ingang vindt onder bedienden en vooral kaderleden. Deze mogelijkheid om van thuis uit te werken kan verschillende vormen aannemen en is onderworpen aan bepaalde regels, beperkingen en plichten en kan ook tot een aantal uitwassen leiden. Werken vanuit je luie zetel, in vrijetijdskledij, zonder files of openbaar vervoer: we kunnen niet ontkennen dat telewerk leuke kanten heeft voor de werknemers. Maar je eigen arbeidstijd indelen, is dat geen voorrecht van kaderleden? Blijkbaar werpt telewerk in de praktijk ook heel wat vragen op.
Als instrument voor méér flexibiliteit doet telewerk de grens tussen privé- en beroepsleven, tussen werkuren en vrije tijd nog meer vervagen. Vandaar de noodzaak om een duidelijk regelgevend kader uit te werken en goed geïnformeerd te zijn over dit onderwerp!


Wat zijn de voorwaarden om te kunnen telewerken? Wat zijn je rechten als telewerker? En wat als je een arbeidsongeval hebt tijdens je telewerk? Wat zijn de plichten van je werkgever? Wat met de kosten? En je privacy bij dit alles? Welke zijn de goede praktijken qua ergonomie die je moet onthouden wanneer je de hele dag voor een scherm doorbrengt? Dit alles en nog een heleboel méér komt aan bod in het eerste nummer van Squared.

 

Meer weten over telewerk?

Share/Bookmark