BBTK > Nieuws > Fijne vakantie! De postkaart van jouw sector

9-7-2018 15:03 Afdrukken

De postkaart van jouw sector

Eindelijk grote vakantie, eindelijk enkele weken op zomerritme! Tijd om uit te rusten, van de zon te genieten of de toerist uit te hangen, voor elk wat wils. Vakantie betekent vooral even de riem afleggen na maanden van intensief vakbondswerk om er dan in september weer helemaal in te vliegen. En dat er werk aan de winkel zal zijn, is een feit!

Net voor de welverdiende zomerbreak geven we het woord aan de federale BBTK-verantwoordelijken van de Handel, de Industrie, de Financiën, de Diensten en de Social Profit. Ze hebben ons een postkaart gestuurd, niet vanuit hun vakantiebestemming maar wel vanwege de werknemers van de sector die ze vertegenwoordigen, met hun verwachtingen of wensen voor de zomermaanden.

Erwin De Deyn, APCB

 

“De jaarlijkse vakantie, hét moment om eindelijk die langverwachte reis te maken of om te genieten van welverdiende rust in eigen land. Dat zal binnenkort ook het geval zijn voor de meer dan 400.000 werknemers van het APCB. In deze moeilijke periode waarin de regering en de werkgevers regelmatig proberen onze rechten in te perken, mogen we niet vergeten dat onze kostbare vakantiedagen het resultaat zijn van sociale strijd. De jaarlijkse vakantie maakt deel uit van een deel historische overwinningen gemaakt in de eerste helft van vorige eeuw zoals ook de zondagsrust, de achturendag, de ziekteverzekering … In 1936 kreeg iedereen het recht op 1 week betaald verlof. Vandaag, ruim 80 jaar later heeft elke werknemer recht op 4 weken betaald verlof. Een mooie verwezenlijking, broodnodig om de batterijen terug op te laden in onze hectische wereld.”. 

“Bij de BBTK zullen we juist na deze zomer aanpassingen aan de cao betreffende opleidingen voor het pc 200 verder onderhandelen. Ook opleiding voor werknemers was een belangrijke sociale overwinning. Wij wensen iedereen alvast een fijne zomer.”.

Jean-Pierre Boninsegna, Diensten

“Net tijdens de zomerperiode is uitzendwerk alomtegenwoordig! Over heel het land schakelen zowel kmo’s als groteondernemingen extra werkkrachten in via tijdelijke contracten. Dit is dus het ideale moment om er nogmaals op te wijzen dat uitzendkrachten volwaardige werknemers zijn en ook rechten hebben! Het ABVV strijdt al jaren om die principes te doen naleven en voor betere arbeidsvoorwaarden in de sector.".  

"Jammer genoeg misbruiken sommige werkgevers het uitzendwerk om bepaalde werknemers langdurig in onzekere contracten te houden. Ons standpunt daaromtrent is duidelijk: wij willen geen uitzendkrachten van onbepaalde duur, wel degelijke vaste contracten.”.

Share/Bookmark