BBTK > Nieuws > Drukkerijen en grafische nijverheid : staking in zicht

23-5-2011 15:56 Afdrukken

Drukkerijen en grafische nijverheid: staking in zicht


Al van bij het begin van de onderhandelingen voor het sectorakkoord 2011-2012 pogen de werkgeversvertegenwoordigers van de grafische nijverheid (Febelgra) de verworven rechten van de werknemers aan te vallen: aantasting van de index (afschaffing van een groot deel van de indexering van de nachtbarema’s en overgang naar een jaarlijkse indexering zonder compensatie), latere toegang tot brugpensioen… Dit is onaanvaardbaar! Voor de BBTK en de Algemene Centrale is de maat vol: als de werkgevers zich bij de volgende onderhandelingen niet verzoenender opstellen, rest ons geen andere keuze meer dan een nationale staking.


Om een idee te krijgen van de sfeer bij de onderhandelingen in het PC 130.01 hoeven we enkel te kijken naar de kruimels die de werkgevers op tafel leggen: ze zouden maar een – minimale – verhoging van de maaltijdcheques (+ € 0,41) toestaan als wij instemmen met de overgang naar een jaarlijkse indexering zonder enige compensatie (in plaats van de huidige indexsprongen van 2% die de stijgende levensduurte veel correcter volgen). Daarnaast willen ze ook een groot deel van de indexering van de nachtbarema’s afschaffen (70% van het bedrag zou niet meer geïndexeerd worden, enkel de resterende 30% zou dat nog zijn – wat wij niet pikken!). Nog een andere bittere pil die wij niet zullen slikken: het vertrek op brugpensioen een jaar uitstellen. Vandaag betaalt de werkgever aan de bruggepensioneerde – eigenlijk als voorschot – een “toeslag” die Febelgra daarna aan de werkgever terugbetaalt. Febelgra overweegt nu om de werkgever pas terug te betalen wanneer de werknemer 57 (BP nacht) of 59 jaar oud is. In de praktijk zou de brugpensionering zo een jaar uitgesteld worden!

 

Wij zeggen heel duidelijk: handen af van het indexeringsstelsel en van de indexering van de nachtbarema’s. We willen dat de brugpensioenmogelijkheden behouden blijven! En tot slot eisen wij dat er over de andere punten van onze eisenbundel onderhandeld kan worden!