BBTK > Nieuws > Mondiaal vakbondscongres UNI vastbesloten het tij te keren

26-6-2018 12:11 Afdrukken

Mondiaal vakbondscongres UNI vastbesloten het tij te keren

Thatcher noemde de stad ooit Little Moscow. Liverpool en syndicalisme zijn als een Siamese tweeling. In het Engelse noordwesten staken vakbonden in de eerste helft van de 19de eeuw voor het eerst de neus aan het venster. Met het mondiaal vakbondscongres keert UNI Global Union terug naar de syndicale roots. In de stad aan de Mersey verzamelden van 18 tot 20 juni 2018 meer dan 500 vakbonden. Ook de BBTK tekende present.

De toekomst begint vandaag. UNI Global Union, de wereldkoepel voor vakbonden in de dienstensector, is vastbesloten to make it happen. Sinds de jaren 80 halveerde het vakbondslidmaatschap in de westerse wereld, België is een zeldzame uitzondering. Via uitgekiende rekruteringscampagnes en sterke collectieve akkoorden wil UNI Global Union het tij keren. Vakbonden zijn het cement van de samenleving. Niet toevallig steeg de ongelijkheid tot ongekende hoogtes in landen waar de syndicalisatiegraad daalde. Vakbonden zijn de hoeders van de gelijkheid en de democratie.

BBTK-voorzitter Erwin De Deyn kwam tussenbeide over de uitdagingen in een digitaliserende economie. “Laten we samen strijden voor een volledige sociale bescherming voor platformmedewerkers! Het gaat hier niet om zelfstandigen. Ook zij verdienen een formeel arbeidscontract en collectieve arbeidsovereenkomsten. De duizenden, vaak jonge, medewerkers rekenen op onze solidariteit!”. We mogen niet toelaten dat werkgevers als Uber en Deliveroo 21ste-eeuwse technologieën aanwenden om terug te keren naar 19de-eeuwse arbeidsomstandigheden. Platformwerkers hebben geen boodschap aan een hybride statuut, maar hebben recht op het werknemersstatuut met al zijn voordelen. De BBTK hield daarnaast een warm pleidooi voor collectieve arbeidsduurverkorting. Een werkgever zal pas nieuwe technologieën introduceren als er return on investment is onder de vorm van productiviteitsgroei. De kortere werkweek is het logische antwoord. Onze vakbond zet daarom zijn schouders onder de 32 urenweek met loonbehoud.

Hij legde een steen in een rivier op aarde. Een understatement voor de verdienste van Philip Jennings. Meer dan dertig jaar stond de Welshman aan de roer van het mondiaal syndicalisme. Bij de start van het millennium hield hij UNI Global Union mee boven de doopvont en werd hij de eerste algemeen secretaris. Op het congres in Liverpool droeg hij het commando over aan de Amerikaanse Christy Hoffman. De BBTK wenst de nieuwe bestuursploeg van UNI Global Union alle succes.


Share/Bookmark