BBTK > Nieuws > Nood aan antwoord op problemen mediasector

25-1-2012 11:49 Afdrukken

Nood aan antwoord op problemen mediasector


Vele kleintjes maken een grote. Dat gezegde klopt in de goede zin en jammer genoeg ook in negatieve. De som van de sociale problemen binnen de mediasector, zowel audiovisueel als geschreven, is ondertussen voldoende groot om te spreken van een probleem in de sector. In tal van bedrijven verdwijnen er jobs en verhoogt de druk op de werknemers.


Een hele waslijst

Het is niet de eerste keer dat we in deze kolommen gewag maken van een probleem voor de volledige sector. Ook begin 2009 werd de sector getroffen door een golf van ontslagen, in heel wat bedrijven. Nog geen drie jaar later wordt er opnieuw gesnoeid in de personeelsbestanden. Zo zette VTM (VMMa) net voor Kerstmis 22 werknemers op straat, recent aangevuld met 2 extra ontslagen. De vakbonden in het bedrijf blijven achter met een wrange nasmaak, want de directie nam een loopje met het sociaal overleg. En niet alleen bij de ‘grote’ zenders rommelde het, ook bij heel wat regionale zenders vielen klappen.


Ook in andere mediabedrijven stijgt de sociale onrust. Bij het persagentschap Belga is er op dit moment nog steeds een stakingsaanzegging lopende rond de 8 aangekondigde ontslagen. Er wordt gevreesd voor een tweede ontslagronde. Bij de mediagroep Rossel (onder Le Soir en groep Sud Presse), waar de laatste jaren al heel wat banen verdwenen, is de directie opnieuw volop ‘synergiën’ aan het zoeken tussen de verschillende redacties. Voor de werkgevers in de sector is dat codetaal om aan te kondigen dat er jobs zullen verdwijnen… Ook bij Concentra (de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg) wil men snoeien in het personeelsbestand. Sanoma, Think Media, VT4… gelijkaardige verhalen.


Werknemers onder druk

De concurrentie in de mediawereld is bikkelhard. De uitdagingen, gesteld door de opkomst van de nieuwe media en dalende publiciteitsinkomsten, zijn groot. Van de werknemers verwacht men steeds meer, met steeds minder. De werknemers uit de sector zijn hier de dupe van. Steeds vaker neemt men de toevlucht tot freelancers, want goedkoper en flexibel inzetbaar. Onvermijdelijk lijdt ook het journalistiek werk hieronder.


Voor de BBTK is er sprake van een structureel probleem in de sector.. Om hierop een antwoord te vinden, is sociaal overleg cruciaal. Als bepaalde werkgevers dit niet inzien, zullen we het hen nóg duidelijker moeten maken.

Share/Bookmark