BBTK > Nieuws > Overal in Europa voeren vakbonden dezelfde strijd

9-12-2015 9:56 Afdrukken

Overal in Europa voeren vakbonden dezelfde strijd

 

Overal in misbruiken rechts-conservatieve krachten de crisis om een asociale agenda door te drukken. In Zuid-Europa en Ierland zorgde de Trojka zo voor een ware sociale ravage. Minder bekend zijn echter de anti-vakbondswetten in Oost-Europa. Hongaarse vakbonden werden zo steevast aan de leidband gelegd. Kortom, er is een patroon. Overal wordt de crisis misbruikt. Opmerkelijk is echter dat ook in Nood-Europa de vakbondsrechten in gevaar komen. Een kort relaas.

Trade Union Bill

In het Verenigd Koninkrijk werd onlangs de conservatieve regering herkozen. Zij zijn vastbesloten om de syndicale rechten te beknotten via de beruchte ‘Trade Union Bill’. Interimkrachten zouden voortaan mogen worden ingehuurd als stakingsbrekers, stakingen zouden twee weken op voorhand moeten worden aangekondigd en strenge stemquota zouden voortaan van toepassing zijn. Als klap op de vuurpijl zal ook de vrijgestelde tijd voor délégués worden beperkt. De BBTK roept daarom zijn leden op om een petitie – georganiseerd door de Britse vakbondskoepel TUC – te ondertekenen. Het wetsontwerp moet immers nog worden goedgekeurd door het Britse parlement.


Spanje keert terug naar de tijd van Franco

De sociale verworvenheden staan echter in Spanje onder druk. Steeds meer komt daarbij het stakingsrecht in het vizier. Naar schatting 300 vakbondsleden riskeren strafrechtelijke vervolging voor deelname aan stakingsacties tijdens de afgelopen vijf jaar. Het land lijkt hiermee terug te keren naar één van de meest duistere periodes uit haar geschiedenis. Als klap op de vuurpijl werd onlangs ook de zogenaamde ‘knevelwet’ heringevoerd. Daardoor kan vreedzaam burgerprotest worden vervolgd.


Ware Finnen tegen de vakbonden

Ook in Finland staan de syndicale en sociale rechten onder druk. Een nieuwe rechtse coalitie – met daarin de nationalistische Ware Finnen – wil zelfs een officiële vakantiedag afschaffen. Daarenboven komen er heel wat wetten die het vakbondslidmaatschap moeten ontmoedigen. De Finse vakbondskoepels voeren actie met de hashtag #STOP op Twitter. Ook hier kan een petitie worden ondertekend.


Overal in Europa dezelfde strijd

Vooral het Finse voorbeeld toont aan dat zelfs de ontwikkelde welvaartstaten niet bestand zijn tegen de aanvallen van de Europese rechterzijde. Ook in België staat het stakingsrecht – door de pleidooien voor minimale dienstverlening – onder druk. Dat maakt eens te meer duidelijk dat we nood hebben aan een ééngemaakte en solidaire Europese strategie tegen de krachten van de sociale regressie. BBTK zal dat bepleiten bij de Europese vakbondskoepels waarbij ze is aangesloten. Want dat is meer dan ooit nodig. Immers, enkel solidariteit maakt ons sterk.

Share/Bookmark