BBTK > Nieuws > Proximus: vakbonden op bezoek bij minister Peeters op 29/01 | 1500 jobs op de helling

25-1-2019 14:07 Afdrukken

Proximus: vakbonden op bezoek bij minister Peeters op 29/01 | 1500 jobs op de helling

Op dinsdag 29 januari zullen de BBTK, LBC-NVK, CNE en ACLVB ontvangen worden op het kabinet van minister van werk, Kris Peeters, met een paar tientallen militanten. Het gemeenschappelijk vakbondsfront hekelt de plannen van Proximus om de contracten met de externe callcenters te herzien. Proximus liet weten de externe callcenters te vragen goedkopere diensten aan te bieden door de activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Er werken momenteel iets meer dan 1500 externe medewerkers rechtstreeks voor Proximus. Velen van hen zijn tewerkgesteld met een tijdelijk- of interimcontract. De vakbonden willen dat Proximus en de Belgische overheid haar verantwoordelijkheid ten aanzien van haar onderaannemers en het behoud van jobs in België opneemt.

Sociale dumping onder goedkeurend oog Belgische overheid?

Vorige week werd duidelijk dat de herstructurering van Proximus ook een impact zal hebben op de medewerkers in externe callcenters zoals Mifratel, Ikanbi, IPG, B-connected, Call Excell en andere kleinere spelers. In een interne mededeling liet Proximus-CEO Dominique Leroy namelijk weten dat zij de contracten met de externe callcenters zouden herzien: 

“We streven naar lagere kosten bij onze externe partners en zullen onder meer vragen aan onze externe callcenters om over te schakelen op meer kostefficiënte werkmodellen via nearshoring en offshoring”.

Proximus vraagt haar onderaannemers uitdrukkelijk hun callcenteractiviteiten naar landen met lagere lonen te verhuizen om zo te besparen. Near-en offshoring komt wel vaker voor in de sector. Dit is een vorm van sociale dumping waartegen de vakbonden al jaren strijden. Het is des te sprekender dat een bedrijf waarvan de Belgische overheid met 53 % hoofdaandeelhouder is dit doet. Hoe valt dit te rijmen met jobs, jobs, jobs?

Bovendien staat deze sector sowieso al onder grote druk van veeleisende opdrachtgevers die steeds meer willen voor een strakkere prijs. Dit heeft een grote impact op de loon-en arbeidsvoorwaarden (zie persdossier). Zo is een groot deel van de werknemers in de externe callcenters die werken voor Proximus tewerkgesteld met een tijdelijk of interimcontract. Zij zijn extra kwetsbaar.

Onderhoud met minister Peeters

Daarom interpelleerden de vakbonden minister Peeters. Proximus en de Belgische overheid hebben een verantwoordelijkheid ten aanzien van haar onderaannemers en het behoud van jobs in ons land. Ons standpunt is duidelijk. Het kan niet zijn dat een bedrijf waarvan de Belgische overheid 53 % in handen heeft, zomaar aan sociale dumping doet. Naakte ontslagen in de externe callcenters zijn dan ook onaanvaardbaar.

Het Proximus-plan is volgens ons wel degelijk ook ingegeven door de komst van een mogelijke bijkomende concurrent. Het management wil ten alle prijze (personeels)kost besparen in dat perspectief. Wij zijn hoe dan ook van mening dat de komst van een 4de operator  geen goede zaak is en niet alleen voor de werknemers van Proximus.

 

Persdossier: Proximus en de externe callcenters (met cijfers betrokken callcenters)

Share/Bookmark