BBTK > Sociale Verkiezingen 2020 > Word kandidaat - 01

30-9-2019 13:15 Afdrukken

Sociale verkiezingen 2020

Word kandidaat!

 

 

De sociale verkiezingen, wat is dat precies?

Bij de sociale verkiezingen kies je de personen die je zullen vertegenwoordigen tegenover de werkgever. Je verkiest je vertegenwoordigers om te zetelen in de overlegorganen van het bedrijf. In België worden om de vier jaar sociale verkiezingen georganiseerd in alle bedrijven met meer dan 50 werknemers.

Ik ben niet actief binnen de vakbond en ik weet niets af van de arbeidswetgeving: hoe kan ik mijn collega’s verdedigen?

Als afgevaardigde sta je er niet alleen voor! Je bent in het gezelschap van een volledig team: ervaren collega’s, vakbonds­werknemers die je steunen bij wat je onderneemt, enz. Afgevaardigde zijn kan je leren.

De BBTK is er om je te steunen en je te helpen. Bovendien organiseren wij regelmatig opleidingen waardoor je over de juiste basis beschikt om meteen van start te gaan. De juridische kennis en de knowhow verwerf je al doende. Wij zijn er om je te ondersteunen.

Zijn er voorwaarden?

Om personeelsvertegenwoordiger te worden in de Ondernemingsraad of in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, moet je je kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen. Om kandidaat te kunnen zijn, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • je moet een arbeidsovereenkomst hebben of gelijkgesteld zijn met een werknemer;
  • je moet ten minste 18 jaar (16 jaar voor de categorie ‘jonge werknemers’) en jonger dan 65 jaar zijn;
  • je mag geen deel uitmaken van het leidinggevend personeel;
  • je mag geen interne preventieadviseur zijn noch vertrouwenspersoon zijn in de TBE waar je de functie uitoefent;
  • je moet ten minste 6 maanden ononderbroken anciënniteit hebben in je bedrijf of in geval van onderbreking in totaal 9 maanden in 2019 met een arbeids- of leerovereenkomst hebben gewerkt.

 

Vervolg